Timpul.md

Lumea 9 Mai 2020 | 09:11

Planta pe care o cumpără acum toți bogătașii planetei. Motivul pentru care toți insistă să o aibă

Când ai foarte mulți bani, cărora nu le mai găsești o întrebuințare care să te satisfacă, există o tendință de a merge spre extravaganțe. Una dintre acestea o reprezintă plantele luminoase, care sunt la mare căutare în ultima perioadă. Bogații lumii le doresc pentru a-și crea grădini rupte din Rai.

Cercetătorii au studiat ADN-ului ciupercilor bioluminiscente în vederea transferării lui la plante. Până acum, aceștia au reușit să creeze o versiune a plantei de tutun, care strălucește. Alegerea acesteia a avut în vedere faptul că are o genetică simplă și crește rapid.

Scopul este să reușească același lucru și cu trandafirii, petuniile, precu, și cu alte specii de plante de grădină. Studiile sunt în plină desfășurare și cele de până acum au fost efectuate de o echipă în cadrul căreia colaborează 27 de oameni de știință de la Academia Rusă de Științe, MRC London și Institutul de Știință și Tehnologie din Austria.

Cum poate fi folosită noua descoperire

Autorii principali, dr. Kaen Sarkisyan și dr. Illa Yampolsky au spus că efortul lor nu are în vedere doar aspectul estetic. Și că lumina biologică poate fi folosită și pentru observarea funcționării interioare a unei plante. Plantele care conțin ADN-ul ciupercilor bioluminiscente strălucesc continuu pe tot parcursul ciclului lor de viață (de la răsaduri până la maturitate) nefiind nevoie să fie alimentate cu noi substanțe chimice.

Noua descoperire poate fi folosită în scopuri practice și estetice, în special pentru crearea de flori și plante ornamentale strălucitoare. Sau chiar și de copaci ornamentali care, plantați stradal, să lumineze cu aura verde, vie, pe care o emană. Altfel spus, iluminatul stradal să fie înlocuit cu astfel de copaci, conform Revistei Avantaje.

Oamenii de știință să poată obține, în viitor, și alte funcții ale plantelor, cum ar fi schimbarea luminozității sau culorii ca răspuns la prezența oamenilor sau în funcție de împrejurări. Și asta pentru că există cerere din partea celor bogați.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus