Actualitate

Plantele energetice, sursă regenerabilă sigură de energie

Această practică este cea mai ieftină şi cea mai accesibilă agenţilor economici cu diferită capacitate de producere, fie fermieri sau gospodării ţărăneşti. Restul 25%, folosită ca biomasă energetică, este un suport considerabil pentru energetica oricărei ţări, mai ales pentru gospodăriile mici, izolate, dispersate şi, în general, pentru zonele rurale.

Această componentă armonizează efectiv cu celelalte în complexul energetic, când ţara respectivă are resurse energetice suficiente de altă natură.

Situaţia energetică a R. Moldova este tocmai inversă, suntem asigurați aproape integral din import. Astfel biomasa energetică trebuie consolidată şi lăţită peste energetica mare ca să reducem maximal posibil importul de resurse primare de energie.
Ca să nu afectăm agricultura şi potenţialul fertilizant al biomasei şi să păstrăm proporţiile este nevoie de cultivat efectiv plante energetice. Producerea biomasei pe această cale trebuie să constituie o ramură eficientă a economiei naţionale, aşa cum este agricultura, silvicultura etc.
Indicatorii de bază pentru selectarea culturilor presupun proprietăţi calorice superioare, productivitate avansată de biomasă la hectar pe an, perioadă extinsă de reproducere pentru zeci de ani. Bineînţeles că aceste culturi trebuie selectate după compatibilitate la condiţiile climatice de la noi.

Plantele energetice sunt avantajoase şi prin faptul că ele se cultivă o singură dată şi se pot exploata anual, perioada de viaţă a unei plantaţii ajungând la 25-30 ani. Recoltarea, de obicei, începe din anul doi după plantare fără oarecare îngrijiri.

Specialiştii în domeniu recomandă pentru zona noastră salcia energetică şi stuful chinezesc. Puterea calorică a unui kg de salcie este de 5,7 kWh, iar a unui kg de stuf – 4,7 kWh. Pentru comparaţie, – puterea calorică a unui kg de lemn de la foioase este de 3,1 – 4,2 kWh.
Salcia energetică creşte repede cu 3 – 3,5 cm pe zi, care începând cu al 2-lea an formează o tufă de 10-25 lăstari, jumătate din ei atingând înălţimea de 6-7 m şi un diametru de 3-4 cm. Productivitatea anuală de material lemnos este de 40 de tone la ha. 

Tot aici putem aduce drept exemplu şi alte plante energetice: plopul energetic, salcâmul oltenesc, paulownia etc. Trebuie de spus că acestea pot avea o utilizare multiplă: peleţi, brichete, celuloză, industria mobilei şi cea a materialelor de construcţie. În mod deosebit paulownia poate fi o soluţie efectivă pentru cherestea.

În R. Moldova sunt multe terenuri nefolosite, mai ales în zona râurilor, iazurilor, unde există un mediu favorabil pentru aşa plante. O rezervă considerabilă de teren pentru plantare pot fi solurile degradate, care conform Cadastrului funciar ocupă peste 800 mii ha, din care peste 500 mii – slab erodate, 250 mii – moderat erodate şi peste 100 mii – puternic erodate.

Răspândirea plantelor energetice, garantând o sursă sigură de energie, protejează pădurile de defrişări şi tăieri ilicite pentru lemnul de foc.
Sunt convins că și consolidarea activităţilor de creştere a plantelor energetice ar rentabiliza şi ecologic, şi energetic, şi economic R. Moldova.
Avem nevoie de proiecte mari şi de durată, tot aici trebuie aduse şi remitenţele conaţionalilor. Este un domeniu strategic şi cu perspectivă.
Condiţii naturale şi tehnologii moderne sunt, mai trebuie îndrăzneală şi simţ gospodăresc. Trebuie cineva să înceapă.

Vitalie CURARARI,
șeful Inspectoratului Ecologic de Stat 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *