Timpul.md

Social 17 Ianuarie 2013 | 06:28

Plata medicilor, în funcție de performanță

Medicii de familie vor avea parte de onorariu, numai dacă vor presta servicii de calitate 

De la 1 ianuarie, medicii de familie vor fi retribuiți după o schemă nouă de salarizare. Aceasta va favoriza lucrătorii medicali care vor îndeplini cele patru grupuri noi de indicatorii de performanță în prestarea serviciilor medicale. 

Aceşti indicatori de performanţă ţin de calitatea serviciilor medicale prestate de către medicii de familie în cadrul internărilor programate, depistării şi supravegherii maladiilor nontransmisibile, supravegherii gravidei şi copilului, depistării şi supravegherii pacienţilor cu tuberculoză în condiţii de ambulatoriu.

Potrivit lui Andrei Matei, șeful Direcției asigurări medicale, buget și finanțe a Ministerului Sănătății, ideea de bază a acestei schimbări nu constă în modificarea sistemului de salarizare, ci este pur și simplu o reformă a modalității de plată pentru asistența medicală primară. Astfel, se așteaptă sporirea calității serviciilor medicale prestate și acordarea unei atenții majore pacienților.

„În fiecare lună, instituțiile medicale primesc o anumită sumă de bani, a căror gestiune va rămâne în continuare la decizia șefului centrului de sănătate”, menționează Andrei Matei.

Din această sumă urmează să fie acoperite cheltuielile pentru salarizare, întreținerea instituției medicale și alte necesități care pot apărea pe parcurs.

Bani mai puțini, la calitate mai slabă

În cazul în care instituția medicală nu va îndeplini indicatorii de activitate, acesteia îi vor fi oferite mai puține resurse financiare.
Directorului general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Mircea Buga, menționează: „Instituţiile medicale primare ce vor asigura calitatea serviciilor conform noilor indicatori de performanţă vor beneficia de bonificaţia de 15% la suma contractată de către CNAM, astfel direcția instituțiilor medico - sanitare primare va fi preocupată de în prestarea serviciilor de înaltă calitate”.
Noua metodologie de salarizare a medicilor a fost elaborată de către Ministerul Sănătății și CNAM, în speranța că volumul de muncă și prestarea serviciilor de calitate vor cunoaște o creștere considerabilă.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus