Actualitate

Platon promite ca nu va trada

Cu o zi inainte de alegerea presedintelui R. Moldova, cand o singura greseala a Opozitiei ar putea dezamagi sute de mii de alegatori, cel mai discutat subiect in randul clasei politice si al societatii civile este existenta sau inexistenta „votului de aur”. Pe de o parte, Mark Tkaciuk, supranumit „substanta cenusie” a lui Voronin, a declarat presei ca PCRM a gasit deja mai multe „voturi de aur”. Pe de alta parte, AMN, PLDM si PL ne asigura ca maine vor boicota alegerea sefului statului, afirmand ca Tkaciuk minte.

Unii analisti politici au lansat ideea ca acest vot ar putea fi oferit de catre cel mai controversat deputat din opozitie – Veaceslav Platon din AMN -, pe care mass-media comuniste din RM si cele ucrainene il prezinta ca pe un afacerist dubios, implicat in cazuri rasunatoare de coruptie. Dupa ce a lipsit de la primele trei sedinte ale noului Parlament, despre Platon se credea ca a fugit din RM ca sa scape de urmarire, dar ca guvernantii il vor aduce inapoi la timpul cuvenit si-l vot santaja sa le dea „votul de aur”. Saptamana trecuta, Veaceslav Platon s-a intors, in sfarsit, la Chisinau. In interviul solicitat, l-am rugat sa ne explice de ce a lipsit din RM, care e soarta dosarelor penale deschise pe numele sau si daca va vota sau nu pentru candidatii comunisti.

*„PCRM a cautat in AMN o persoana pe care sa o compromita mai lesne si, fireste, au ales un om de afaceri, pe care l-au murdarit din cap pana in picioare, prezentandu-l ca pe un escroc si un sarlatan cinic, urat si fara scrupule”

* „Mi s-a deschis un singur dosar penal, in baza marturiilor false ale unui colhoznic din Cimislia”

* „Nu am primit de la comunisti nicio propunere si scandalul mediatic in privinta mea capata conotatii anecdotice”

* „Fractiunea AMN a declarat ca va boicota alegerile, iar eu ma voi supune acestei decizii. Dar, daca fractiunea va participa, voi participa si eu”

– Dle Platon, avem in fata doua versiuni – unii considera ca sunteti omul lui Voronin, infiltrat in AMN pana la alegeri, iar altii cred ca ati intrat in competitia electorala pentru a obtine imunitate parlamentara. Si unii, si altii presupun ca miercuri veti trada Opozitia.
– Ambele presupuneri sunt neintemeiate. Lumea s-a lasat dezinformata de tehnologiile de piar comuniste si iata rezultatul. La noi se crede ca oamenii de afaceri nu sunt primiti, fara sa plateasca, in nicio societate decenta. Un om de afaceri din RM este tratat ca o vaca care umbla prin oras si fiecare lenes o mulge – incepand de la politia rutiera si sfarsind cu esaloanele puterii. Nimeni nu se gandeste ca acestia creeaza locuri de munca, achita impozite si hranesc pensionarii. Din pacate, oamenii nostri au devenit prea cinici si trateaza patriotismul sau grija fata de aproapele ca pe niste valori consumate. Valoarea esentiala a societatii noastre au devenit banii, banii si iar banii. Din aceleasi prejudecati, s-a lansat ideea ca i-as fi platit lui Urecheanu pentru a-mi schimba locul in lista. De fapt, nu i-am dat niciun ban.
 

– Totusi, de ce ati fost schimbat, in ultimul moment, de pe locul 67 pe locul 11 in lista AMN? De cand faceti parte din acest partid?
– Am intrat in AMN in 2007. Cat priveste schimbarea locului pe lista, a fost o miscare tactica, prevazuta din start, pentru a nu permite masinariei propagandistice sa influenteze negativ campania electorala a AMN. Eu cred ca razboiul mediatic contra mea a avut singurul scop de a compromite partidul. Eu, personal, daca am si suparat pe cineva, n-a fost vorba de conflicte globale, care sa-i faca pe comunisti sa-si cheltuiasca toate resursele mediatice. De la bun inceput, PCRM a cautat in AMN o persoana pe care sa o compromita mai lesne si, fireste, au ales un om de afaceri, l-au murdarit din cap pana in picioare, prezentandu-l ca pe un escroc si un sarlatan cinic, urat si fara scrupule.
 

– De ce nu ati participat in campania electorala si ati lipsit de la primele sedinte ale Parlamentului?
– La 20 ianuarie, cand am fost anuntat in cautare internationala, ma aflam la Moscova. Am ramas acolo, caci invinuirea ce mi se aducea era absolut falsa si se baza pe marturiile unui colhoznic din Cimislia. Inca in 2008, cand listele electorale nu erau formate, dar se stia ca voi participa la alegeri, acest om, pe care nu l-am vazut niciodata si nici nu stiu cum il cheama, ar fi spus politiei ca i-am divulgat taine despre activitatea mea de „criminal” si i-am propus sa participe si el. In trei zile, politia a eliberat sanctiune de arest pe numele meu. La 20 ianuarie 2009, m-au anuntat in cautare prin Interpol, iar in februarie judecata mi-a retras sanctiunea de arest, considerand-o ilegala. In aceeasi zi, procuratura era obligata sa ma scoata din urmarire, dar acest lucru a fost tergiversat tocmai pana la 22 aprilie. La noi legea spune una, iar realitatea arata alta. Astfel, n-am putut sa particip in campania electorala. M-am intors pe 25 aprilie, mi-am ridicat mandatul de deputat si, fiindca urma sa plec intr-o deplasare, i-am intrebat pe colegii de fractiune daca prezenta mea la sedinte este necesara. Mi-am permis sa lipsesc, deoarece ei mi-au spus ca sedintele vor fi pur formale.
 

– Presa scrie ca aveti de la patru pana la 11 dosare penale, dar dvs. ne vorbiti de unul singur.
– (Rade) Cate? Comunistii viseaza ca e asa si vor ca si alegatorii sa-i creada. Credeti ca ma scald in dosare penale, dar, de fapt, am unul singur, cel despre care v-am vorbit.
 

– In lista AMN se arata ca sunteti jurist-referent la „Moldinconbank”. Totodata, mass-media ucrainene scriu ca ati putea declansa un scandal diplomatic intre Ucraina si RM. Se spune ca dvs. aduceti la faliment Hotelul „Sport” din Kiev, cu scopul de a-l acapara. Mai sunteti acuzat ca ati putea falimenta marea intreprindere ucraineana „Energoatom” si ca ati fost pe cale de a falimenta Fabrica „Bucuria”.
– Pana a deveni deputat, am reprezentat interesele „Moldinconbank” in Rusia si Ucraina. Eu plec deseori in Ucraina, unde am afaceri mari, dar nu am dosare penale acolo. Se creeaza impresia ca in Ucraina exista doar un om de afaceri moldovean, pe care-l cheama Platon, si tot ce se refera la RM tine de el. Eu am vazut Hotelul „Sport” si am intrat in el, dar altceva nu stiu. Da, despre mine se crede ca sunt creditorul principal al „Energoatom” si ca aduc intreprinderea la faliment. Eu insa as fi foarte mandru de-as fi un moldovean atat de serios, care sa falimenteze cea mai mare intreprindere atomoelectrica din Ucraina. Cat despre „Bucuria”, i-am ajutat printr-un credit oferit de „Moldinconbank” sa stinga o datorie, apoi am cerut ca banii sa ne fie intorsi. A fost datoria mea si nu-i o crima.
 

– Ce fel de afaceri aveti si de ce anume dvs. ati fost ales ca tinta pentru comunisti?
– Vorbeam mai mult de jumatate de an cu un om, care nu stia cine sunt, nici cum ma cheama. Cand i-am spus ca trebuie sa ajutam pe cineva, el s-a speriat: „Nu, in spatele acestuia sta V. Platon, care e un ticalos”. Mi-a spus ca Platon i-a facut mult rau lui si altor oameni, ca s-a intalnit cu el si l-a pus la punct… Comunistii si-au atins telul – oamenii ma vad ca pe un escroc. Dar eu fac afaceri juridice si oricand pot trezi nemultumirea cuiva. Juristii din RM reprezinta interese mici, fiindca aici nu circula bani mari, ca in Ucraina sau Rusia. Eu lucrez cu dosare economice, unde e vorba de bugete imense. Va dati seama ce se intampla cand in joc sunt 50 sau 100 milioane de dolari si adversarul tau dispune de mijloace media. In Rusia si Ucraina, in asemenea cazuri, mai intai intenteaza un dosar penal si incep sa te preseze psihologic, ca sa cedezi. Apoi, pentru a-ti crea un look cat mai negativ, mai platesc niste bani ziarelor de scandal.
 

– Ati renuntat la cele doua cetatenii – a Rusiei si a Romaniei? Si, daca ati ales sa fiti parlamentar, de ce n-ati invatat limba romana?
– Mi-e foarte rusine ca nu cunosc bine limba de stat, dar am sa ma stradui sa-mi repar greseala. Am solicitat deja Ambasadei Rusiei sa-mi retraga cetatenia. Nu-s cetatean roman, doar am depus cerere.
 

– Veti participa la sedinta Parlamentului de miercuri?
– Din cate stiu, fractiunea AMN a declarat ca va boicota alegerile, iar eu ma voi supune acestei decizii. Dar, daca fractiunea va participa, voi merge si eu. La noi toate intrebarile se decid colegial si deciziile fractiunii sunt valabile pentru toti.
 

– Daca nu veti vota, comunistii ar putea sa va retraga in aceeasi zi imunitatea si, spre seara, sa ajungeti in puscarie…
– Eu am fost arestat patru luni in 2001, fiind acuzat de tentativa de omor si falsificare de acte. Aveam un partener care, incercand sa-si insuseasca afacerile noastre comune, a starnit aceasta legenda. Procuratura a stabilit ca marturiile acestuia sunt false, el a recunoscut ca a mintit si m-au eliberat. Sa stiti ca in viata aceasta puscaria nu e locul cel mai ingrozitor…
 

– Pana astazi, ati fost abordat de PCRM in privinta „votului de aur”?
– Ceea ce se vorbeste in presa ma mira extrem de mult, fiindca n-am primit nici o propunere, nici o aluzie, nici un telefon. Scandalul mediatic in privinta mea are pentru mine conotatii anecdotice.
 

– De ce, totusi, ati hotarat sa fiti deputat, daca aveti afaceri atat de importante?
– Am crezut ca pot sa fac ceva bun pentru RM, dar, cu cat merg mai departe, cu atat mai mult ma indoiesc ca as putea sa schimb lucrurile. La noi, totul se face invers – se vorbeste despre lupta cu coruptia, dar coruptia infloreste. Pur si simplu e haios: guvernantii vorbesc despre cinste, dar tot ei stiu ca vor cumpara deputati, iar oamenii voteaza pentru asemenea guvernanti. Scopul meu este ca in RM legile sa fie respectate, iar lumea sa nu mai traiasca in frica.
 

– In cazul in care fractiunea AMN va decide sa voteze cu comunistii, cum veti proceda?
– Inainte de a intra in campania electorala, noi am avut multe discutii in aceasta privinta si am decis sa nu cedam in niciun caz comunistilor. Deci, asemenea rasturnari de situatie sunt imposibile, pentru ca alegatorii nostri ne-au incredintat cu totul alte sarcini. Nu cunosc nici macar un om din fractiunea noastra care ar putea macar sa presupuna asa ceva.
 

– Credeti ca alegerile anticipate sunt posibile sau se va gasi un vanzator?
– Fiind obiectul principal in meditatiile despre tradare, dupa ce am auzit atatea brasoave pe seama mea, mi-e greu sa vorbesc despre altii. Eu inteleg scepticismul celor care vad in Putere doar lucruri murdare, dar consider ca politica poate fi si curata. Or, oamenii trebuie sa-si aleaga o guvernare incoruptibila. Nu gasesc niciun raspuns la intrebarea de ce jumatate dintre alegatorii nostri i-au votat pe cei despre care stiau ca pot cumpara si vinde oameni. Lumea noastra e zombata de presa comunista si e total dezinformata despre evenimentele din lume. Se repeta experienta cetatenilor sovietici, care nu stiau cat de bine traiesc altii dupa cortina de fier. Cortina noastra de fier e saracia – oamenii simpli n-au bani nici de un bilet ca sa iasa din tara, salariul ajungandu-le doar pentru a supravietui. Sunt putin idealist si vreau sa cred ca va inselati vorbind despre tradare, ca va invinge binele, ca tara noastra va iesi din criza politica nu in rezultatul unei tradari, ci al unui dialog politic normal. Nu inteleg de ce astazi suntem martorii unei rezistente dure dintre fractiunea majoritara si Opozitie – doar si unii, si altii au fost alesi ca sa faca viata populatiei mai buna.
 

– Optati pentru o conlucrare intre Opozitie si comunisti in sensul alegerii noului presedinte?
– In sens ideal, asa ar trebui si sa fie. Din pacate, fractiunea majoritara a ales o cale foarte periculoasa pentru toti. Probabil, ei nu pricep ca puterea nu e o femeie pe care s-o posede un singur barbat si ca ea trebuie impartita. Astfel, Opozitia nu trebuie sa colaboreze cu Puterea, dar sa muste, sa-i bata pe guvernanti peste maini atunci cand acestia fac greseli si sa-i indrepte de pe caile gresite. Sunt functiile sanitare ale Opozitiei, care trebuie indeplinite constiincios.
 

– Imi pare rau, dar n-am inteles: sunteti sau nu pentru alegeri anticipate?
– Eu zic asa: avem un bolnav de cancer. Ce e mai bine: sa-i facem astazi operatie, daca e posibil, sau sa-i lasam sanatatea „stabila” pana va deceda? Fiecare are de ales – sau sa traiasca inca trei-patru luni linistit si pe urma sa moara sau sa-si faca operatie si sa traiasca normal mai departe…

 

.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *