Actualitate

PLDM cere anularea regimului de vize pentru cetatenii Romniei

Juristii Alexandru Tanase si Vitalie Nagacevschi, deputati alesi pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova, au depus, ieri, o sesizare la Curtea Constitutionala privind controlul constitutionalitatii hotararii Guvernului R. Moldova, din 8 aprilie, cu privire la instituirea regimului de vize intre R. Moldova si Romania.

Cei doi liberal-democrati considera ca, prin adoptarea hotararii contestate, Guvernul R. Moldova si-a depasit atributiile stabilite prin articolul 102 (al. 2) din Constitutia RM.
Motivul principal prin care Al. Tanase si V. Nagacevschi isi intemeiaza cerintele se bazeaza pe Legea nr. 151-XVI, adoptata de Parlamentul R. Moldova la 8 iunie 2006, conform careia, incepand cu 1 ianuarie 2007, a fost abolit regimul de vize „pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene (UE), Statelor Unite ale Americii, Canadei, Confederatiei Elvetiene, Regatului Norvegiei, Republicii Islanda si Japoniei”. Articolul 3 din aceeasi lege stipuleaza ca guvernul este obligat sa asigure realizarea ei si sa-si aduca actele sale normative in concordanta cu respectiva lege. „Orice excludere din respectivul act putea fi adoptata doar de parlament, si in niciun caz printr-o hotarare de guvern. Conform Constitutiei RM, guvernul este un organ care asigura executarea legilor”, a precizat V. Nagacevschi. „Romania este principalul partener de afaceri al R. Moldova. Este tara care a fost mereu avocatul nostru in procesul de integrare europeana. Anume din acest motiv, impunerea interdictiilor respective afecteaza foarte grav nu doar relatiile politice cu UE, dar si relatiile economice. Este imposibil de a atrage investitii sau de a dezvolta proiecte transfrontaliere, de care foarte mult are nevoie R. Moldova”, a declarat Al. Tanase. In alta ordine de idei, Tanase s-a referit la modul cum a fost pusa in aplicare aceasta hotarare de guvern. „Ati observat ca in ziua de 8 aprilie seful statului a dat indicatii ca guvernul sa adopte hotararea. Nimeni nu a incercat, cel putin, sa consulte legea, sa vada care ar fi procedura legala pentru a recurge la asemenea masuri. Mai mult decat atat, nici nu s-a recurs la acea procedura normala in relatiile internationale, cand impunerea regimului de vize este consultata, iar statul respectiv – sa fie anuntat cu, cel putin, 48 de ore inainte de aplicarea nemijlocita a acestor interdictii”, a accentuat prim-vicepresedintele PLDM.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *