Actualitate

PLDM i-a scris lui Terry Devis in legatura cu evenimentele din aprilie

Miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, a dat citire unei scrisori deschise adresata Secretarului General al Consiliului Europei (CoE), Terry Devis. Documentul este trimis inaltei institutii in legatura cu evenimentele din 7 aprilie 2009 de la Chisinau.

Apreciind bunele relatii dintre RM si CoE, Vlad Filat a constatat ca Moldova se confrunta cu o acuta lipsa de vointa politica in procesul de asimilare a valorilor promovate de CoE. „Nici pana in prezent RM nu s-a aliniat Rezolutiei CoE privind condamnarea regimurilor comuniste totalitare, chiar daca in Parlamentul de la Chisinau problema a fost abordata de nenumarate ori. Astazi am ajuns sa constatam ca aceasta chestiune este mai actuala ca oricand. Toate aceste lucruri sunt bine cunoscute in Europa. Recenta Dvs. reactie la tendentiozitatea cu care Radioteleviziunea publica reflecta anumite evenimente este graitoare in acest sens”, se mentioneaza in scrisoare. Semnatarul accentueaza ca RM e singura tara europeana condusa de un regim comunist care si-a aratat adevarata fata de-a lungul celor opt ani de guvernare. „Libertatea presei, independenta justitiei, respectarea drepturilor omului, asigurarea libertatilor economice etc. au devenit simple declaratii ale guvernarii, fara nicio acoperire practica. Dar evenimentele din aprilie 2009 au atins apogeul manifestarii naturii dictatoriale a comunistilor. Imaginile cu tineri torturati de politie, omorati in bataie, imagini cu mame, cautandu-si fiii pe la portile inchisorilor arhipline cu copii mutilati, au facut inconjurul lumii. Confruntand aceste imagini cu cele din perioada de trista faima a NKVD-ului sovietic, nu am gasit mari diferente, desi, la prima vedere, o astfel de situatie pare imposibila in Europa secolului XXI”, se afirma in scrisoare.

Vlad Filat a cerut Secretarului General al CoE sa uzeze de influenta si parghiile pe care le are la dispozitie „pentru a initia revizuirea Rezolutiei CoE privind condamnarea regimurilor comuniste in sec. XXI. „Numai astfel vor putea fi reabilitate victimele nevinovate ale regimului comunist din RM, dar si prevenite posibile repetari in viitor ale acestor manifestari violente, care nu au nimic in comun cu democratia, statul de drept si drepturile omului!”, afirma liderul PLDM.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *