Timpul.md

Actualitate 15 Iunie 2015 | 13:27

PLDM și PD să nu ne îmbete cu apă rece. Ei sunt în cădere liberă

Reprezentanții coaliției de guvernământ încearcă să-și facă un titlu de glorie, afirmând că au câștigat cele mai multe voturi în raioanele Republicii Moldova.

 PLDM - în 13 raioane, iar PDM - în 11. Aparent, asta ar însemna cele mai multe voturi în 24 de raioane ale țării, din totalul celor 32. Cu toate acestea, sociologii le recomandă să nu se grăbească în autoaprecieri, pentru că un asemenea rezultat nici pe departe nu înseamnă un succes, ci mai degrabă este o manipulare.

Doru Petruți, director al Instutului de Marketing și Sondaje IMAS, susține că ar fi lipsit de logică dacă cineva din cele două partide ar pretinde că ”a câștigat / a luat” aceste raioane.

”Deocamdată ar trebui evitate manipulări de acest gen. PCRM a câștigat multe alegeri, dar nu a rămas la putere. Este probabil unul dintre cele mai elocvente exemple. Să ai cele mai multe % la alegeri (de exemplu 30%), asta nu înseamnă să vei avea și puterea. În primul rând, ei nu au majoritatea în aceste raioane, ei doar au cele mai multe voturi. Dar cele mai multe voturi, din numărul celor prezenți la urne, poate să fie și 10%, și 20%, și 30%...”, a declarat Doru Petruți pentru Deschide.MD, precizând că 1/3 din numărul total de alegători de află în Găgăuzia, Bălți și Chișinău, iar în aceste raioane PLDM a înregistrat o prăbușire evidentă. PDM a câștigat primăria Comrat, însă rata prezenței a fost una dintre cele mai joase din Republica Moldova.

Sociologul subliniază că principalul indicator, care ar putea servi pentru o comparație reală a rezultatelor obținute de aceste partide, sunt rezultatele alegerilor din 2011.

”După alegerile parlamentare, sondajele realizate la nivel național ne arată că PLDM, PD și PCRM sunt în cădere liberă. Ne convingem de acest lucru dacă punem rezultatele actuale alături de cele ale alegerilor locale din 2011”, a concluzionat Doru Petruți.

Deschide.MD precizează că potrivit rezultatelor preliminare, PLDM a acumulat cele mai multe voturi pentru consilierii raionali în Anenii Noi, Cahul, Călărași, Cantemir, Căușeni, Criuleni, Florești, Hâncești, Ialoveni, Râșcani, Soroca, Telenești și Ungheni. Partidul Democrat înregistrează întâietate în Dondușeni, Edineț, Glodeni, Leova, Nisporeni, Orhei, Rezina, Sângerei, Șoldănești, Ștefan Vodă și Strășeni.

Sursa: deschide.md 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus