Politică

PLDM la al III-lea congres

Sambata, 19 decembrie curent, incepand cu ora 11.00, la Palatul National din Chisinau va avea loc Congresul III Extraordinar al Partidului Liberal Democrat din Moldova. Convocarea forului superm al PLDM a fost precedata de conferinte anuale in toate organizatiile teritoriale ale partidului.

La Congres sunt asteptati 1600 de delegati, reprezentand geografic toate unitatile administrativ-teritoriale. Printre invitati vor fi oaspeti de peste hotare, reprezentanti ai misiunilor diplomatice straine acreditate la Chisinau, personalitati politice si din mediul academic, reprezentanti ai societatii civile.Accesul jurnalistilor va fi asigurat in baza acreditarilor.

IMPLICARE, COMPETEN?a, RESPONSABILITATE

Mesajul Presedintelui PLDM, Vlad Filat,
catre membrii Partidului Liberal Democrat din Moldova

Stimati colegi,

De la 25 septembrie 2009, Republica Moldova nu mai este guvernata de Voronin si de comunisti. Am realizat astfel una din initiativele noastre cele mai importante, o initiativa pe care ne-am asumat-o pe deplin inca de la crearea partidului. Impreuna cu Dumneavoastra si cu toti cei care au sprijinit formatiunile din Alianta pentru Integrare Europeana, am reusit sa curmam perpetuarea unui regim anacronic si dictatorial care, in opt ani, a aruncat tara in saracie si izolare.

Am preluat de la fosta guvernare o mostenire foarte grea: finantarea externa era blocata, vistieria statului – aproape goala, iar nivelul de trai al oamenilor – unul dintre cele mai scazute nu doar din Europa, ci si din lumea intreaga. Pe durata celor doua mandate ale comunistilor, coruptia a inflorit, drepturile omului au fost sistematic incalcate, tara s-a depopulat intr-o proportie deosebit de ingrijoratoare. Relatiile cu vecinii au fost deteriorate in mod intentionat. Sub aspect economic, traversam acum o perioada foarte complicata.

Si totusi, in pofida acestor conditii grele, noi ne-am asumat riscul guvernarii si suntem hotarati, asa cum am spus-o si cu alte ocazii, sa oferim societatii noastre un alt mod de a gestiona treburile statului. Vom exercita actul de guvernare cu maxima competenta si responsabilitate, pentru a gasi solutii la cele mai acute nevoi ale oamenilor si pentru a asigura tarii noastre un viitor european.

Cred ca veti fi de acord cu mine ca un alt mod de a guverna presupune si un alt fel de oameni in structurile statului. La acest capitol, nu cred ca ni se poate reprosa ceva. Ma bucur sa constat ca prestanta membrilor PLDM in Guvern si in Parlament nu trece neobservata de opinia publica. Fac aceasta constatare cu legitima mandrie, dar si cu deplina convingere ca noi vom sti sa transformam orice capital politic personal intr-un bun al intregii societati.

Dragi prieteni,

Am afirmat in repetate randuri ca noi, liberal-democratii, stim sa ne onoram promisiunile prin actiuni energice si prompte si am demonstrat acest lucru chiar din prima clipa de la investirea Executivului.

Prima vizita in calitatea mea de Prim-Ministru am intreprins-o la Bruxelles, unde am gasit o intelegere deplina a problemelor cu care se confrunta Republica Moldova. Ne-am intors din capitala Europei cu asigurari ca vom fi sprijiniti efectiv pentru a incepe cat mai curand parcursul nostru european.

Am semnat, la Bucuresti, Conventia privind micul trafic la frontiera si alte acorduri importante care pot fi considerate drept pietre de temelie ale viitorului parteneriat strategic dintre Republica Moldova si Romania.

Valorificam la maximum orice oportunitate pentru a relansa relatiile cu Ucraina si Rusia. In acest sens, am reusit deja sa transmitem mesajul nostru clar: dorim sa construim relatii pragmatice bazate pe respect reciproc. Orice problema existenta intre statele noastre trebuie abordata de o maniera civilizata si constructiva.
In aceasta perioada scurta de cand am preluat conducerea Guvernului, am reusit sa facem inca un lucru foarte important: am restabilit relatiile cu FMI si am deblocat finantarea externa. Republica Moldova a inceput deja sa beneficieze de sprijin financiar extern, acordat in conditii destul de avantajoase, fapt ce ne va permite sa diminuam efectele crizei si sa demaram o serie de proiecte de modernizare a tarii. Aici as vrea sa mentionez, in mod special, ca in eforturile noastre de deblocare a finantarii externe si de implementare a reformelor democratice avem o sustinere constanta din partea Guvernului Statelor Unite.

Stimati membri ai Partidului Liberal Democrat din Moldova,

Oricine se poate convinge ca toate actiunile noastre pe plan extern deriva din angajamentele pe care ni le-am asumat in fata alegatorilor. Doresc sa va asigur ca la intocmirea agendei de activitate a Guvernului pe plan intern ne ghidam de aceleasi angajamente. Vom scoate la iveala toate faradelegile comise de fosta guvernare si vom demonta definitiv verticala impusa in administratia statului de regimul Voronin. Vom restabili adevarul despre evenimentele dramatice din 7 aprilie. Vom face, rand pe rand, toate reformele structurale si institutionale de care are nevoie tara, pentru ca oamenii sa simta diferenta si sa se bucure de un nivel de trai mai bun si de toate drepturile si libertatile pe care le ofera o democratie autentica.

Acum insa, la doi ani de la crearea PLDM si in ajunul celui de-al treilea Congres Extraordinar al partidului, ma adresez tuturor membrilor formatiunii noastre cu un apel colegial. Va indemn sa distingem intre participarea partidului la guvernare si participarea fiecaruia dintre noi la activitatea cotidiana in cadrul partidului. E adevarat, sunt doua planuri complementare, dar nu identice, si va rog sa nu le confundati.

Astept de la fiecare dintre Dumneavoastra implicare, competenta si responsabilitate. Structurile partidului, de la cele centrale si pana la organizatiile primare, trebuie sa functioneze la turatii maxime. Numai asa vom putea asigura cresterea calitativa a randurilor noastre, contactul permanent cu oamenii, definirea si formularea corecta a politicilor partidului in diverse domenii.

PLDM este si trebuie sa ramana un partid al oamenilor instruiti, capabili sa-si onoreze cu demnitate si profesionalism obligatiile in cadrul formatiunii si in orice functie din administratia centrala sau cea locala.

Drumul pe care am pornit poate fi lung si anevoios. Dar sunt increzator ca impreuna vom reusi sa-l parcurgem cu bine si sa oferim poporului si tarii noastre un viitor sigur si prosper in marea familie europeana.

PP

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *