Actualitate

PLDM: SOS! pentru ramura vini-viticola

In cei opt ani de guvernare, regimul Voronin a ruinat economia tarii. Viticultura si vinificatia, care constituiau baza sectorului agroindustrial, au fost distruse, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Partidului Liberal-democrat din Moldova, Vlad Filat.

Potrivit lui, in aceasta perioada, numarul vinariilor din tara s-a redus cu 51 la suta, numarul angajatilor din ramura – cu 28 la suta, iar numarul celor implicati in producere – la jumatate. Daca, acum opt ani, comercializarea strugurilor asigura un venit stabil pentru circa 200 de mii de familii, astazi acestea nu mai prelucreaza plantatiile din cauza preturilor extrem de joase sau din lipsa pietei de desfacere. In 2008, preturile la struguri au constituit doar 51 la suta fata de preturile anului 2001.

Totodata, exportul vinurilor si coniacurilor s-a micsorat cu 45 la suta, iar stocurile s-au marit de patru ori. Astazi datoriile vinariilor fata de banci sunt de 1,2 miliarde de lei, iar fata de furnizorii de struguri – de 200 mln. Din cele 85 de vinarii existente, 45 se afla in proces de lichidare. Vlad Filat a enumerat un sir de masuri pe care formatiunea sa le va lua cand va accede la guvernare pentru relansarea economiei nationale in general si a ramurii vini-viticole in special.

Vedeti, in continuare, Comunicatul de presa al PLDM la acest subiect

Guvernarea comunista a falimentat domeniul vini-viticol

Partidul Liberal Democrat din Moldova constata ca in cei opt ani de guvernare regimul Voronin a ruinat economia tarii. Viticultura si vinificatia, care constituiau baza sectorului agroindustrial, au fost distruse. Lipsa unei strategii coerente de dezvoltare a ramurii, interventiile nejustificate ale structurilor statale in activitatea agentilor economici, majorarea constanta a taxelor, accizelor si altor forme de sustragere a banilor de la producatori, implicarea directa si ilegala a clanurilor din anturajul lui Voronin in negocierea contractelor si impartirea veniturilor – toate acestea au adus la falimentarea ramurii vini-viticole.

In afara de sustragerile ilegale de venituri, cum ar fi taxarea personala a exporturilor coniacului „Belii Aist” s.a., guvernarea a impus si alte plati obligatorii catre stat: transferurile a 38 milioane de lei anual in fondul viticulturii, a 32 milioane de lei – pentru marca de stat, iar cheltuielile pentru certificarea productiei s-au marit in ultimii ani de sase ori. Cheltuielile neproductive foarte inalte si cele indirecte sustrase de inalti functionari de stat, procentul inalt la creditele bancare si politica incoerenta si paguboasa a presedintelui Voronin, in raport cu tarile unde exista piete de desfacere, au ruinat producatorii din ramura.

Este relevant faptul ca numarul vinariilor din tara s-a redus in opt ani de guvernare comunista cu 51 la suta, numarul angajatilor din ramura – cu 28 la suta, iar numarul celor implicati in producere – la jumatate. Daca, acum opt ani, comercializarea strugurilor asigura un venit stabil pentru aproximativ 200 de mii de familii, astazi acestea nu mai prelucreaza plantatiile din cauza preturilor extrem de joase sau din lipsa pietei de desfacere. In 2008 preturile la struguri au constituit doar 51 la suta fata de preturile anului 2001.

Implicarea factorului politic si interesele personale ale lui Voronin au discreditat politica de promovare a productiei vinicole pe pietele straine. Astfel, in opt ani de guvernare comunista, exportul vinurilor si coniacurilor s-au micsorat cu 45 la suta, iar stocurile s-au marit de patru ori. Astazi, datoriile vinariilor fata de banci sunt de 1,2 miliarde de lei, iar fata de furnizorii de struguri de 200 milioane. Din cele 85 de vinarii existente – 45 se afla in proces de lichidare.

Politica guvernarii comuniste, bazata pe incompetenta, interese de grup si lacomie, a falimentat cea mai rentabila ramura a economiei. Pentru a salva domeniul vini-viticol si a nu permite ruinarea totala a agriculturii si a sutelor de mii de agricultori, Partidul Liberal Democrat din Moldova cere guvernului, ca in timpul ramas pana la instalarea noului executiv, sa inceteze politicile economice falimentare.

PLDM va promova si va realiza programul sau de guvernare care prevede relansarea unei economii de piata functionale si competitive, iar in ramura vini-viticola va intreprinde urmatoarele masuri:

• Incetarea imediata a imixtiunii politicului in activitatea ramurii vini-viticole.
• Eliminarea grupurilor de interese sus-puse care sustrag ilegal o buna parte din veniturile producatorilor.
• Reducerea drastica a cheltuielilor neproductive prin micsorarea considerabila a taxelor, accizelor si altor plati.
• Elaborarea unei Strategii realiste si bazate pe realizarile stiintei si practicii nationale si internationale.
• Stimularea programelor de cercetare stiintifica in domeniu.
• Elaborarea unui program de stat de sprijin a intreprinderilor mici si mijlocii capabile sa reactioneze rapid la fluctuatiile pietei.
• Deblocarea exportului vinului in vrac.
• Elaborarea unei Conceptii Nationale de reabilitare si extindere a suprafetelor de vita-de-vie de soiuri performante si conforme politicii vinicole.
• Crearea Cadastrului National vini-viticol.
• Restructurarea creditelor bancare a intreprinderilor vini-viticole.
• Restructurarea sistemului de control al calitatii productiei, introducerea sistemului de control in aval, cresterea responsabilitatii atat a producatorilor, cat si a controlorilor pentru calitate.
• Elaborarea unui Program de stat pentru promovarea productiei vinicole la export.

Partidul Liberal Democrat din Moldova considera masurile pentru salvarea ramurii vini-viticole de o importanta majora pentru relansarea economiei nationale si pentru realizarea programului de reconstructie si de modernizare a Republicii Moldova in ansamblu.

achitat din fondul electoral  al formatiunii
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *