Carte

Ploaie cu premii la Salonul Internaţional de Carte

Amintim că ediţia SIC-2012 a fost consacrată Anului Doina şi Ion Aldea-Teodorovici şi aniversării a 180-a a BNRM.

Gala laureaţilor a adunat o sală arhiplină. Aceasta l-a aşteptat mai bine de o jumătate de oră pe preşedintele juriului, acad. Mihai Cimpoi care, alaltăieri a fost omagiat la Academia de Ştiinţe a Moldovei în cadrul primului Congres Mondial al Eminescologilor şi care a continuat şi pe 4 septembrie.

Astfel, evenimentul a fost deschis de către directorul BNRM, Alexe Rău, care a menţionat că ediţia din anul curent a fost marcată de o ploaie torenţială cu premii. La rândul său, moderatorul manifestării şi vicepreşedintele juriului, scriitorul şi publicistul Vlad Pohilă a ţinut să sublinieze că la ediţia din anul curent au participat peste 300 de edituri din 18 ţări ale lumii şi au fost expuse peste 7000 de cărţi, dintre care 700 au ajuns pe masa juriului. Acesta din urmă le-a selectat riguros, oprindu-se la 300 titluri de carte. Pohilă a mai precizat că juriul a acordat peste 200 de menţiuni şi premii. Din lipsă de spaţiu, nu le vom enumera pe toate.

Așadar, marele premiu Coresi i-a revenit volumului „Republica Moldova patrimonial”, pregătit de Institutul de Cercetări Enciclopedice al AŞM şi apărut la Editura „Princeps”. Premiul Cartea anului a fost luat de acad. Mihai Cimpoi pentru lucrarea „Mihai Eminescu. Dicţionar enciclopedic” (Editura „Gunivas”). Constantin Rusnac s-a ales cu același premiu la categoria originalitate, pentru volumul „Portrete în timp” (Editura „Princeps”). Și Iurie Colesnic a intrat în posesia acestui premiu pentru contribuţie originală la istoria Chişinăului cu volumul „Chişinăul din amintire”, Editura „Ulisse”. Premiul Cartea anului în domeniul istoriei bibliotecilor a fost acordat Tatianei şi lui Ion Varta pentru lucrarea „Istoria BNRM în documente de arhivă”.

Tot aici a fost menţionată editura anului. De astă dată, premiul a fost luat de Editura „Cartier”. Cu premiul Tipografia anului a fost distinsă „Poligraf Combinat” din Chişinău. Juriul a mai acordat câteva premii pentru debut. În posesia lor au intrat Diana Frumosu pentru volumul „Strada cu trandafiri” (Editura „Arc”), Pavel Borş („Credo”, Tipografia Centrală), Igor Isac („Cartea aşteptării”, Editura „Eikon”), Olga Baltag („Autopsia sufletului”, Editura „Iulian”) şi A. Turuta („Mesaje durute”), Editura „Prometeu”.

Cu premiul Nicolae Iorga a fost menţionată lucrarea „Pactul Ribbentrop-Molotov şi agresiunea sovietică împotriva României” (selecţia, traducerea şi îngrijirea textelor, prefaţă şi note de Valeriu Matei”, Editura „Libertas”, Ploieşti). Gheorghe Marin s-a învrednicit de premiul La masa tăcerii pentru cartea „Rotonda falnicilor tei”. Premiul Decebal pentru contribuţii dacologice i-a revenit Editurii „Vicovia” din Bacău pentru volumul „ Andrei Vartic. Oaspetele nemuririi”.

Raisa Vieru, soţia regretatului poet, a fost distinsă cu premiul Restitutio pentru volumul de poezii lirice „Sunt robul iubirii” (Editura „Agora”) de Grigore Vieru.

Un alt premiu important – Ilie Gravorul a fost împărţit între revista „Punkt” (pentru excelenţă grafică) şi Dragoş Popa (pentru prezentarea grafică a SIC 2012 şi a publicaţiilor aniversare ale BNRM).
Cu alte detalii vom reveni în ediţia de vineri. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *