Eveniment

Polonezii vor participa la restaurarea Vilei Mândâc din Drochia

Ministrul culturii, Monica Babuc, a spus că deja au fost făcuţi primii paşi în acest sens. Două misiuni de experţi polonezi au vizitat complexul şi au făcut cercetări de teren. În această vară cercetările şi lucrările dendrologice, expertiza ecologică, vor continua. Un grup de studenţi polonezi de la Facultatea de Arhitectură din Varşovia va fi antrenat în procesul de renovare a Vilei Mândâc, acest fapt contribuind şi la un schimb de experienţă între studenţii din aceste două ţări.

„Dorim ca vila să se transforme într-un loc public destinat mai cu seamă tinerilor. Studenţii vor putea nu doar să se odihnească, dar şi să muncească la restabilirea acestei mostre de patrimoniu din Republica Moldova”, a spus ministrul.

Viceministru al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional al Poloniei, Monika Smoleń, a menţionat că partea polonă este bucuroasă că Republica Moldova a aplicat la Programul „Europa creativă”, prin intermediul căruia ţara va putea accesa fonduri europene pentru restabilirea patrimoniului. „Ne dorim să fie efectuate o serie de vizite pentru a instrui oamenii de cultură şi de creaţie în vederea accesării fondurilor europene”, a spus oficialul. Monika Smoleń a menţionat că aceste întâlniri vor avea loc nu doar în Chişinău, dar în întreaga republică.

Complexul arhitectural „Vila cu parc Mândâc” a aparţinut unei familii de nobili polonezi Ohanowicz. Conacul a fost proiectat cu elemente specifice arhitecturii tradiţionale poloneze şi avea un parc asemănător grădinilor clasice din Roma. În perioada sovietică vila și parcul au fost transformate în tabără pionerească.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *