Ultima oră

Polonia a amendat gigantul Gazprom cu peste 7,6 miliarde de dolari, pentru construirea gazoductului Nord Stream 2

De asemenea, UOKiK a impus o amendă de 234 milioane zloţi (60 milioane de dolari) celorlaltor cinci companii implicate în finanţarea acestui proiect evaluat la 11 miliarde de dolari.

"Lansarea Nord Stream 2 va ameninţa continuarea livrărilor de gaze naturale Poloniei. O creştere a preţului produsului este de asemenea foarte probabilă, iar această majorare va fi suportată de consumatorii polonezi", a declarat preşedintele UOKiK, Tomasz Chrostny.

"Finalizarea acestui proiect de investiţii creşte dependenţa economică de gazul natural rusesc, nu doar în cazul Poloniei dar şi al altor state europene", a mai spus Chrostny, potrivit Agerpres.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Polonia susţine că Nord Stream 2 este o ameninţare la adresa securităţii energetice a Europei, avertizând că acest proiect va consolida şi mai mult poziţia dominantă de care se bucură Gazprom pe piaţa gazelor naturale din Europa. SUA au impus şi ele sancţiuni companiilor care amplasează conducte pentru acest proiect.

UOKiK analizează de câţiva ani proiectul Nord Stream 2. În luna august, Autoritatea a amendat Gazprom cu 213 milioane zloţi (57 milioane de dolari) din cauza lipsei de cooperare privind lucrările la proiectul Nord Stream 2.

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei Nord Stream 2 sunt aproape finalizaţi, proiectul a fost oprit de câteva luni din cauza ameninţărilor cu sancţiunile SUA împotriva companiilor participante.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *