Actualitate

Polul liberal-democratic anunta consolidarea

Miercuri, principalele formatiuni politice cu sanse reale de a accede in parlament dupa alegerile din 5 aprilie – PLDM, PL si AMN – au facut declaratii publice in care se pronunta asupra oportunitatii unui angajament comun privind crearea coalitiei democratice de guvernare.

Marti seara, AMN a dat publicitatii declaratia „Cu privire la solidarizarea partidelor democratice”

Avand in vedere apropierea scrutinului si pentru a simplifica si a motiva votul electoratului democratic, Alianta „Moldova Noastra” considera necesara crearea unui pol al partidelor democratice, care va invinge polul din jurul clanului corupt al actualei guvernari comuniste. Anume in acest context, Serafim Urecheanu a salutat ascensiunea puternica a partidelor pe care le consideram parteneri politici.

Liderul AMN sustine ideea unui angajament comun privind crearea coalitiei democratice de guvernare, care sa fie anuntat inainte de ziua alegerilor pentru a spori determinarea alegatorilor si increderea comunitatii internationale. Metodele incorecte si inegale de lupta electorala, deformarea realitatii si a optiunilor populare, la care recurge puterea comunista, ne obliga sa acceleram solidarizarea fortelor din opozitie.

Reamintim ca, inca in vara anlui 2008, la Congresul VII extraordinar, AMN a decis ca va coopera cu partidele proeuropene, pronationale si anticomuniste. Pana acum am lucrat fiecare ca sa aducem cetatenilor mesajele noastre electorale, dar a venit timpul sa dam principalul semnal – chestiunea formarii unei guvernari democratce dupa alegeri este una sigura si reclama sustinerea masiva a cetatenilor, se spune in declaratia AMN „Cu privire la solidarizarea partidelor democratice”.

Vlad Filat: „Comunistii nu au nicio sansa sa se mentina la guvernare”

In parlament vor accede doar trei partide necomuniste – PLDM, AMN si PL, care vor asigura guvernarea RM, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat.

El a afirmat ca regimul comunist, constient de infrangerea sa in actualul scrutin parlamentar, recurge la actiuni tot mai violente si ilegale de intimidare a cetatenilor si partidelor de opozitie. In acest context, Vlad Filat a constatat ca devine imperios necesara consolidarea fortelor democratice si coordonarea tuturor actiunilor lor. Liderul PLDM a amintit ca formatiunea pe care o conduce a lansat in luna mai anul 2008 oferta pentru principalele partide de opozitie de a constitui Consiliul pentru Dialog si Cooperare, care sa asigure consolidarea fortelor democratice in lupta lor cu regimul autoritar comunist. In acest sens, Vlad Filat a salutat declaratia de ieri a liderului AMN, Serafim Urecheanu, prin care acesta se pronunta pentru consolidarea Opozitiei si pentru crearea unui pol al partidelor democratice. Vlad Filat a accentuat ca asteapta o reactie respectiva si din partea Partidului Liberal din Moldova. „PL este pentru noi un potential partener. Este necesar sa avem actiuni comune, coordonate, pentru a transmite un mesaj necesar societatii ca avem capacitatea de dialog, de a concepe actiuni comune, ca ulterior sa guvernam aceasta tara democratic si eficient”, a mai spus Vlad Filat. Totodata, el si-a exprimat convingerea ca PL va intelege ca atacurile in adresa partenerilor nu fac altceva decat jocul comunistilor. Liderul PLDM s-a pronuntat pentru o atitudine corecta fata de partidele de opozitie, asa cum a avut-o intotdeauna formatiunea pe care o conduce in raport cu acestea.

„Cei care nu se gandesc la ceea ce se va intampla dupa 5 aprilie dau dovada de miopie politica. RM trebuie privita in etapele ei de dezvoltare. Si aceste etape urmeaza sa fie asigurate de oameni capabili sa depaseasca interesele egoiste, ca sa prevaleze interesele nationale, interesele tarii”, a mai accentuat Vlad Filat. Liderul PLDM s-a aratat convins ca, dupa 5 aprilie, RM va deveni libera de comunism, iar viitoarea guvernare ii va da tarii unda verde in drumul sau spre Europa.

PL asteapta rezultatele alegerilor

PL asteapta rezultatele alegerilor dupa care va purcede la negocieri cu alte partide democrate in vederea crearii coalitiei de guvernare. Presedintele partidului, Mihai Ghimpu, a spus ca la moment PL nu poarta discutii cu nicio formatiune, precizand ca stie ca partidele de orientare liberala sunt gata sa formeze o coalitie.

Liderul PL a mai afirmat ca formatiunea sa nu va face coalitie cu PCRM, PPCD, PSD si UCM-ul lui Tarlev. „Lasam usa deschisa si pentru alte partide care vor reusi sa treaca pragul… Daca in parlament vor trece si alte partide democratice si dupa alegeri nu vor face coalitie cu comunistii, am putea, eventual, purta discutii si cu ele despre o posibila coalitie postelectorala”, a precizat Ghimpu. Ieri, PL a difuzat o declaratie in care se spune ca este „constient de complexitatea problemelor de stat pe care le ridica in fata sa guvernarea republicii. Partidul Liberal este constient ca, dupa votul din 5 aprilie, va fi nevoie de o coalitie de guvernare, alcatuita din partidele ce vor intra in parlament, cu exceptia PCRM. PL va depune toate eforturile pentru formarea coalitiei democratice, in baza principiilor unei guvernari competente, oneste, realizate in interesul cetatenilor.

In alta ordine de idei, Mihai Ghimpu a mai spus ca, in cazul in care democratii pierd alegerile, exista mari sanse ca scrutinul sa fie invalidat. „PCRM foloseste abuziv toate resursele administrative, foloseste abuziv politia, imparte cartofi si macaroane prin sate si ia de la oameni seria si numarul de la buletin. Avem dovezi filmate. Vrem sa vedem ce se va intampla pe 5 aprilie si, cel mai important, daca alegerile nu vor fi falsificate. Vrem ca oamenii sa voteze liber si fara frica, iar rezultatul sa fie cum hotarasc ei, nu cum doreste actuala conducere”, a spus politicianul.

Reactii din teritoriu

Liderii din organizatiile teritoriale ale partidelor democratice saluta crearea polului liberal-democratic si a coalitiei postelectorale fara comunisti

Iurie ?ap, primarul orasului Floresti (PLDM)

PLDM a pledat pentru dialog si cooperare intre partidele de opozitie. In acest sens, formatiunea noastra a servit drept model, promovand o campanie electorala corecta. Chiar si alegatorii ne indeamna: „Uniti-va, oameni buni! Unde-i unire, puterea creste!”. Tocmai de aceea cred ca prin unire vom obtine victorie.

Andrei Vacarciuc, presedintele raionului Cimislia (AMN)

Salut aceasta idee. Noi in teritoriu demult ne-am unit. La intalnirile electorale, intotdeauna un singur apel: „Votati partidele de opozitie! Nu votati partidele mici!”. E singura solutie care ne-ar putea scapa de comunisti si pepecedisti. Numai prin consolidarea fortelor democratice vom putea invinge in aceste alegeri decisive pentru soarta RM.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *