Politică

Ponta despre decizia CE de includere a României în procedura de dezechilibru: Este ”onorantă”

"În urma analizei Comisiei Europene, s-au stabilit mai multe categorii de ţări: categorii cu probleme grave din punctul de vedere al dezechilibrelor macroeconomice – şi, slavă Domnului, România nu este acolo – categorii de ţări cu deficit excesiv – şi iarăşi nu suntem acolo, că până la 3% (din PIB deficit-n.r.) mai avem foarte mult, noi am făcut 1,8 – şi o categorie – în care România, ca să spun direct, suntem într-o companie onorantă, alături de Belgia, Olanda, Marea Britanie, Suedia şi Finlanda – de ţări care şi-au îmbunătăţit echilibrul macroeconomic, dar care au în continuare nevoie de măsuri în acest sens", a arătat Ponta.

Reaminrtim că, Comisia Europeană a decis, miercuri, 25 februarie, includerea pentru prima dată a României în procedura de dezechilibru macroeconomic, unul dintre motive fiind intenţia autorităţilor de la Bucureşti de a renunţa în acest an la programul de asistenţă externă, cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Oficialii europeni au arătat că, în România, dezechilibrele au fost semnificativ reduse, dar rămâne un risc al implementării reformelor, având în vedere că autorităţile intenţionează să iasă din programul de asistenţă externă în acest an, astfel că este necesară o monitorizare.

Procedura privind dezechilibrele macroeconomice este un mecanism de supraveghere pentru preîntâmpinarea și corectarea dezechilibrelor macroeconomice în cadrul Uniunii Europene.

Astfel, în cazul în care, pe baza unui bilanț, Comisia ajunge la concluzia că statul membru vizat este afectat de dezechilibre excesive, trebuie să informeze Parlamentul şi Consiliul European, iar Consiliul poate adopta o recomandare prin care constată existența unui dezechilibru excesiv și recomandă statului membru în cauză să întreprindă măsuri corective. Recomandarea Consiliului trebuie să determine natura și implicațiile dezechilibrelor și să precizeze un set de recomandări de politică care trebuie urmate, precum și termenul până la care statul membru vizat trebuie să transmită un plan de măsuri corective.

Statele membre care fac parte din zona euro și care nu dau curs recomandărilor formulate în cadrul procedurii de dezechilibru excesiv pot face obiectul unor sancțiuni progresive, care pot varia de la un depozit purtător de dobândă până la amenzi anuale. Depozitul purtător de dobândă sau amenda ar trebui să reprezinte 0,1% din PIB.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *