IT&C

Pontes, revista oamenilor care vor sa afle adevarul

Una dintre noutatile editoriale remarcabile ale acestei saptamani este numarul 5 al revistei „Pontes” – publicatie de studii sud-est europene, realizata in limbile romana, franceza, engleza si rusa, de Forumul Plural, fondata de Catedra UNESCO de studii sud-est europene de la USM. Revista este finantata de Fundatia elvetiana pentru stiinta, Programul SCOPES.

In acest ultim volum se publica reprezentantii tinerei generatii de aur – istorici si sociologi, cu studii inedite, „indreptate impotriva unor mituri si stereotipuri vetuste si tributare unei lecturi angajate politic”. Dr. Igor Casu, unul dintre istoricii nostri bine cunoscuti in mediile occidentale, prezinta, in premiera, rezultatele cercetarii sale privind „Opinia publica in RSSM in contextul destalinizarii si revolutiei maghiare (1956)”. Iar dr. Petru Negura, autorul volumului „Nici eroi, nici tradatori” („Ni heros, ni traitres”), aparut la prestigioasa Editura „L`Harmattan”, lansat la Universitatea din Ottawa, ne ofera o continuare a lucrarii in cauza – „Ideologii basarabene”. Scriitorii basarabeni ai anilor 1930, intre regionalismul cultural si identitatea nationala”, in limba franceza.

Daniel-Valeriu Boboc, doctorand la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii „A. I. Cuza” din Iasi, in studiul „Ritualurile puterii. Vizita regelui Ferdinand I in Bucovina si Basarabia din mai 1920”, ne aduce in atentie documente de epoca, care ne explica starea de spirit a populatiei in provinciile romanesti instrainate, din ?ara Fagilor pana la Cetatea Alba. Printre alti semnatari se numara Virgil Paslariuc, Victor Taki, Andrei Cusco, Lilia Crudu, Sergiu Musteata si multi alti intelectuali, reveniti de la studii din mari centre europene. Prin „Pontes”, ei ne provoaca sa cunoastem pagini de istorie interzise timp de decenii si incomode pana azi.

 Autor: Angelina Olaru

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *