Timpul.md

Actualitate 18 Septembrie 2019 | 12:47

Popșoi le ține lecții politice lui Țîcu, Reniță și Carp / „Sunt oameni liberi, dar opiniile separate nu-și au rostul”

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, recunoaște că în interiorul Blocului „ACUM” sunt deputați care au opinii separate în ceea ce privește unele aspecte ale cooperării cu PSRM. Acesta spune că, în unele situații, aceste opinii separate nu și-ar avea rostul și că majoritatea deputaților Blocului „ACUM” nu împărtășesc opiniile separate ale deputaților Iurie Reniță, Octavian Țîcu și Lilian Carp, care au părăsit luni sala Parlamentului, în momentul în care președintele Igor Dodon a rostit un discurs.

„E adevărat, aceste lucruri se întâmplă. Noi în cadrul Blocului „ACUM” suntem un grup de oameni liberali, cu viziuni democratice și disciplina de partid sau disciplina de fracțiune, iar în cazul unor colegi de-ai noștri din bloc, care, de fapt, nici nu sunt membri de partid, e de înțeles că sunt opinii separate. În unele situații foarte sensibile și aceste opinii separate poate nu-și au rostul, când e vorba de soarta republicii, de viitorul cetățenilor, de calitatea vieții în R. Moldova, pentru că acolo ar trebui să fim uniți. Dar când vine vorba de niște poziții ideologice, principiale ale unora dintre colegii noștri, noi îi înțelegem. Chiar dacă nu împărtășim aceste opinii separate, nu putem să-i forțăm pe colegii noștri să voteze într-un anumit fel sau să acționeze într-un anumit fel”, a declarat Popșoi pentru Europa Liberă, citat de Ziarul National.

Acesta a explicat de ce nu poate fi impusă o disciplină de partid, mai ales în privința votării unor chestiuni în Parlament.

„Ar putea să zică că mandatul vine direct de la cetățeni și atunci avem o libertate de acțiune mult mai mare, dar e bine să judecăm deputații, ca și pe oricare alt cetățean, după acțiuni. Unele acțiuni pot fi justificate, iar altele ar putea să nu fie justificate. E la îndemâna cetățenilor să judece. E cert că sub aspect politic e important să stăm grămăjoară, pentru că numărul nostru este și așa inferior celor din PSRM. E bine să valorificăm unitatea noastră pentru a fi mai competitivi în cadrul diferitelor discuții, negocieri, pentru că fiecare decizie importantă este rezultatul unor negocieri foarte și foarte asidue. E important că se ajunge la compromis până la urmă și maturitatea politică prevalează. E bine că se întâmplă acest lucru în rândul tuturor colegilor noștri”, a conchis Popșoi.

Amintim că trei deputați din cadrul blocului ACUM, Iurie Reniță, Lilian Carp și Octavian Țîcu, au ieșit luni, 16 septembrie, din sala de ședințe a Parlamentului în timp ce Dodon a venit la tribuna pentru a ține un discurs în fața parlamentarilor.

Sursa: Ziarul National
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus