Timpul.md

Actualitate 18 Decembrie 2018 | 08:24

Poroșenko: Războiul este APROAPE, Ucraina TREBUIE să adere la NATO

Regiunile ucrainene de la granița cu Rusia sunt sub lege marțială. Președintele Petro Poroșenko a luat această decizie după incidentul din strâmtoarea Kerci, la finalul lunii noiembrie, când marina militară rusă a capturat trei nave ucrainene și a luat prizonieri 24 de militari ucraineni. Începând de la acest incident, președintele de la Kiev a cerut insistent ajutor militar NATO în Marea Neagră și livrări de arme letale către Ucraina. Într-o conferință de presă organizată duminică, Poroșenko a denunțat ”amenințarea invaziei ruse”. Președintele Poroșenko transmite Vestului că Rusia poate invada Ucraina în orice moment.

„Partea leului din trupele ruse a rămas” la granița cu Ucraina, a spus președintele. ”Din păcate, s-au retras mai puțin de 10%”. ”Amenințarea unei invazii a trupelor ruse persistă. Trebuie să ne pregătim pentru asta, pentru a nu se repeta scenariul din 2014”, a spus președintele Poroșenko, pentru care este posibil oricând ”un război la scară largă cu Rusia”.

Și mai probabil este este însă ca Poroșenko sa piardă alegerile prezidențiale din luna martie 2019. Legea marțială decretată în mai multe regiuni ale țării nu a făcut decât să întrerupă campania electorală, care nu decurgea deloc bine pentru Poroșenko. În cazul în care legea marțială nu va fi ridicată până la finalul acestei luni, alegerile ar trebui amânate. Poroșenko a promis că va ridica legea marțială până pe 26 decembrie, pentru a se putea relua campania electoarală, iar acum președintele încearcă să speculeze electoral obținerea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene și alegerea primului patriarh, recunoscut de Patriarhul Ecumenic de la Constantinopol.

Petro Poroșenko, care se află la circa 10% în sondajele pentru prezidențiale (în timp ce Iulia Timoșenko este cotată cu circa 20%), a stabilit și obiectivele unei tot mai iluzorii guvernări după 2019: aderarea la NATO și UE în următorii cinci ani. Pentru politicienii ucraineni, există o legătură între încercarea lui Poroșenko de a rămâne la putere și ”exagerarea amenințării” la care este expusă Ucraina. ”Rivalii îl acuză că exagerează amenințarea pentru a-și spori șansele la alegeri – sondajele sugerează că Poroșenko va pierde președinția la alegerile din martie – însă experții militari susțin că sunt motive pentru ca avertismentele președintelui să fie luate în serios”, scrie publicația canadiană Globe and Mail.

Oficialii europeni au cerut regimurilor de la Kiev și Moscova să dea dovadă de reținere, după incidentul din Marea Azov, unul care a arătat cât de ușor poate fi atras Vestul într-o confruntare cu Rusia. Tocmai prin sugerarea faptului că este foarte probabilă o asemenea confruntare încearcă președintele Poroșenko să se mențină la putere, eventual ca președinte în timp de război, un președinte care să obțină intensificarea sprijinului militar occidental și aderarea țării sale la NATO, organizație care tratează tot mai mult Ucraina ca pe un avanpsot strategic.

cotidianul.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus