Timpul.md

Actualitate 20 Octombrie 2017 | 12:48

Portalul Zeppelin.md a solicitat Ambasadei Germaniei la Chișinău să informeze autoritățile de la Berlin despre modul în care un deputat german face lobby în favoarea lui Usatîi

Istoria relațiilor apropiate dintre liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi și deputatul APCE, Bernd Fabritius, care-l informa pe politicianul moldovean despre acțiunile Interpol împotriva sa, pare să capete amploarea unui scandal diplomatic. Asta după ce portalul de invesigații Zeppelin.md a făcut o adresare oficială la Ambasada Germaniei prin care cere autorităților de acolo să se autosesizeze în privința acțiunilor săvârșite de reprezentantul APCE.

„După cum puteţi observa, dl Fabritius ne-a lăsat fără nicio explicaţie, nu a comentat în niciun fel probele care îl inculpă de lipsă de integritate şi admiterea conflictului de interese, în schimb a ales să facă atacuri la autorul investigaţiei şi platforma online pe care aceasta a fost publicată, operând cu un limbaj departe de normele inerente statutului oficial al acestuia. Astfel, acesta şi-a permis în privinţa investigaţiei, care este una bazată exclusiv pe probe, calificative de genul: „prezintă invenţii totale şi face legături aberante”. Aceste calificative sunt aprecitate drept atacuri asupra onoarei, demnităţii şi reputaţiei profesionale a autorilor unei investigaţii, venite în calitate de răzbunare şi pedeapsă de la persoana publică care a fost vizată în materialul jurnalistic, fapt inacceptabil în conformitate cu normele procesului democratic, universal acceptate în spaţiul european, mai ales venind de la un demnitar de nivel înalt, reprezentând statul german şi un înalt for european”, se menționează în adresarea Zeppelin.md.

Între timp, după cum a observat Veaceaslav Balacci, unul din colaboratorii portalului ”Zeppelin”, Usatîi încearcă să-i spele imaginea oficialului german, Bernd Fabritius, după apariția investigației care confirmă relațiile dintre cei doi.

Pe pagina liderului „Partidului Nostru” apar postări sponsorizate cu articolul în care este spalată ”imaginea” lui Fabritius. Sursa articolului este portalului independent.md, portal achiziționat recent de Usatîi de la Alex Cozer, un activist al Platformei DA, condus de partenerul lui Usatâi de proteste, Andrei Năstase.

Istoria a început de la cea mai recentă investigație publicată de Veaceslav Balacci pe portalul Zeppelin.md. În articol este dezvăluită relația dintre Usatîi și Fabritius, acesta fiind deputat în APCE pe direcția Interpol și care-l informa pe Usatîi despre mersul anchetei sale în cadrul instituției europene. Potrivit autorului, acest lucru a fost facilitat de oligarhul și raiderul kazah, Mukhtar Ablyazov.

Fabritius s-a remarcat printr-o declarație intens mediatizată de Usatîi, căutat prin Interpol pentru tentativa de asasinat a omului de afaceri Gherman Gorbunțov și de portalul omega.md, care aparține unui apropiat de-al său, Alexandr Petkov. „În anul următor vom urmări cum va evolua situația, iar în acest context voi monitoriza cazul lui Renato Usatîi, pentru a înțelege dacă există în cazul lui un oarecare abuz al sistemului”, declara la 26 aprilie 2017 Bernd Fabritius.

”Declaraţia de mai sus, una fără precedent, făcută de către un oficial european în apărarea unui exponent al intereselor Rusiei şi ale serviciilor speciale de la Moscova, este cheiţa de acces spre tărâmul minat al relaţiilor obscure şi al secretelor din culisele realităţilor politice, tăinuite de ochii cetăţenilor care îşi dau votul pentru cei care îi reprezintă în forurile europene”, scrie autorul investigației Veaceslav Balacci.

Timpul.md
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus