Timpul.md

Artă 14 Aprilie 2010 | 12:57

Portretul unei amante celebre: Diane de Poitiers (1499)

 Diane de Potiers, una dintre cele mai frumoase femei ale lumii si ale istoriei, nascuta in 1499, era o femeie a contrastelor. Era o femeie pacatoasa si cu toate era zeita urcata pe un piedestal de veneratie si admiratie. Era o vaduva puritana care isi respecta si onoreaza doliul si cu toate acestea accepta cu usurinta sa fie amanta unui alt barbat. Era puternica si totusi sensibila, vulnerabila. Era iubita si adorata, insa nu putini erau cei care o urau de moarte.

 Este inutila incercarea de a o absolvi pe Diane de Potiers de vina de a fi fost amanta pentru ca vina ii apartine. Diane fost amanta unui rege, Henric al II-lea. Este inutil sa luam apararea actiunilor sale si sa le punem drept motiv al lacomiei sale. Diane era o femeie deosebit de ambitioasa, era dornica sa acumuleze cat mai multe bogatii. La fel de inutil ar fi sa negam sprijinul pe care Diane l-a acordat regelui in persecutiile sale religioase. Diane avea puterea de a-i persecuta pe protestanti. Diane a fost femeia pe care timpurile in care a trait au cerut-o si format-o. Povestea acestei femei frumoase, cultivate, inteligente si influente nu este insa una esentialmente fascinanta. Cu adevarat fascinanta este chiar Diane de Poitiers. Ea, Diane de Poitiers (personalitatea sa, felul sau de a fi suprins in contextul unei epoci) este adevarata poveste. Vom vedea de ce...Diane de Potiers, una dintre cele mai frumoase femei ale lumii si ale istoriei, nascuta in 1499, era o femeie a contrastelor. Era amabila si buna si cu toate acestea, nu arata niciun pic de mila in persecutiile sale impotriva protestantilor. Era o femeie pacatoasa si cu toate acestea era zeita urcata pe un piedestal de veneratie si admiratie. Era o vaduva puritana care isi respecta doliul si cu toate acestea a acceptat cu usurinta sa fie amanta unui alt barbat. Era puternica si totusi sensibila, vulnerabila. Era iubita si adorata, insa nu putini erau cei care o urau de moarte. Iubea culorile si viata, insa dupa moartea sotului sau, vestimentatia sa se bazeaza exclusiv pe alb si negru. Se preocupa excesiv de propria frumusete, dar refuza sa apeleze la cosmeticile vremii. Se spune ca la nasterea sa, o femeie batrana din satului Saint-Vallier a prezis ca steaua sa se va inalta mai sus chiar decat cea a unei regine. Este doar speculatia unei legende, insa realitatea demonstreaza cat de mult adevar se ascunde in spatele unor cuvinte... Destinul i-a harazit o faima mai mare decat a unei regine.

Diane de Potiers, sotia fidela a unui barbat cu 39 de ani mai in varsta...

La varsta de 15 ani, Diane de Poitiers se casatoreste cu un barbat mai in varsta decat ea cu 39 de ani, Louis de Breze, caruia ii va darui doua fiice. La 15 ani, altii s-au preocupat sa-i aranjeze casatoria. Alesul sau era puternic si bogat, vaduv, adus de spate, avand 56 de ani, mai mult decat tatal sau. Insa rangul sotului ii va asigura si mai multa bogatie si putere. Din toate partile, potrivirea parea splendida, perfecta. Cat de usor sau greu a fost pentru Diane ca la varsta adolescentei sa se marite cu un barbat faimos pentru uratenia sa? Nu conta, era in traditia vremurilor. Cei doi impartasea anumite idealuri politice si aveau in comun iubirea pentru echitatie. Impreuna, au avut un mariaj reusit.

Mariajul sau a propulsat-o in curtea regala a reginei Claude a Frantei, sotia regelui Francis I unde devine doamna de onoara a acesteia. Europa tocmai se scutura de intunericul si superstitiile Evului Mediu si pasea cu incredere spre lumina Renasterii, iar in aceasta perioada a prefacerilor religioase si a violentei, a iluminismului si a progresului, curtea Frantei era printre cele mai civilizate din lume si alti conducatori se straduiau sa o imite. Diane a intrat cu toata inima in viata publica, atenta cu intrigile curtii, grijulie fata de caracterele oportuniste si ambitoase care existau la curtea regala. Petrecerile de la curtea regala a Frantei erau splendide, noptile pareau toate luminate de mii de lumari de bal, in timp ce zilele erau impodobite de ceremonii militare deosebite. Diane a ramas la curte regala franceza dupa ce a trecut de varsta de 35 de ani.

La moartea sotului in 1531, Diane s-a asigurat ca funeraliile de inmormantare sa fie facute cu onoare si construieste in cinstea celui care i-a fost sot un mausoleu la Rouen pe care erau inscriptionate urmatoarele cuvinte: “Louis de Breze, Diane suferind a ridicat acest cavou pentru tine. Odata cea mai fidela si credincioasa sotie, ceea ce a fost in timpul vietii va fi si in mormant". Dupa moartea sotului in 1531, Diane decide ca pana la sfarsitul vietii sale sa adopte culoarea neagra drept culoare reprezentativa a rochiilor sale, mai tarziu adaugand in vestimentatia sa si un strop de gri si alb.
Diane de Potiers, amanta unui rege... Eterna poveste a triunghiului conjugal

Povestea Dianei de Poitiers si a lui Henric al II-lea este una dintre cele mai fascinante povesti din perioada Renasterii si poate chiar cea mai fascinanta poveste de dragoste a istoriei. La curtea regala, Diane de Poitier se ocupa de educatia capetelor incoronate. Aici, fiul regelui Francois I, pe atunci in varsta de 8 ani, s-a atasat de Diana. Pe masura ce anii au trecut, tanarul Henric s-a indragostit nebuneste de Diane, femeia cu 20 de ani mai in varsta decat el si admiratia sa s-a transformat intr-una dintre cele mai puternice aventuri emotionale din istorie.

Regele o venera pe tacute pe Diane, o admira, ii purta un respect deosebit celei care era femeia vietii lui. Cu toate acestea si-a facut datoria de rege si s-a casatorit cu Caterina de Medici. Cat de usor sau greu a fost pentru perechea de miri Caterina si Henri, in varsta de 14 ani, sa se intalneasca pentru prima oara in ziua casatoriei in prezenta a 20 de curteni, printre care si Diane de Poitiers? Nu conta, asa cereau vremurile. Datoria si obligatiile statutului erau mai presus de toate.

Henri era chipes, inalt, cu o constructie atletica, superficial spun multi, insa extrem de indragostit. La 35 de ani, Diane devine amanta regelui in varsta de 16 ani. S-ar putea sa fi inceput ca un act calculat si gandit, nu stim, dar legatura dintre cei doi s-a transformat intr-o legatura pe viata de pasiune si loialitate. In ciuda diferentei de varsta, Diane si-a pastrat frumusetea. In ciuda diferentei de varsta, regele continua sa o iubeasca si sa o venereze, iar fructul iubirii celor doi este Diane, ducesa de Angoulême (1538-1619).

Diane avea un intelect rafinat si o perspicacitate politica iesita din comun incat regele insusi avea incredere in ea si o desemna sa-i intocmeasca documentele oficiale. Documentele erau uneori semnate cu HenriDiana. Se spunea despre ea ca era “mintea” din spatele tronului. Diane a aranjat chiar casatoria dintre fiul acestuia Francis si Mary, Regina Scotiei. Gratie inteligentei si abilitatilor sale politice, gratie ajutorului nepretios pe care il acorda regelui in afacerile de stat, gratie capacitatii sale de a gestiona intrigile curtii, este admirata, respectata, invidiata, dusmanita, tolerata si in cele din urma... acceptata. Chiar si de catre Caterina de Medici, sotia amantului sau regal. Oricat de ciudat ar parea, unele dintre interesele comune ale celor doua femei puternice, amanta si sotie, coincideau. Pentru o foarte lunga perioada de timp, Diane de Poitiers si Caterina de Medici s-au tolerat reciproc si si-au inteles ambitiile. Diane este desemnata in mod oficial sa se ocupe de educatia copiilor Caterinei si ai lui Henric, influenta sa asupra familiei regale si a intregii curti franceze devenind covarsitoare.

Nascuta in timpul si locul potrivit...

Diane de Poitiers s-a nascut facand parte din vechea nobilime a Frantei, s-a nascut sub auspiciile privilegiului. La varsta de 6 ani a fost trimisa departe de familia la o ruda feminina pentru a primi o educatie aleasa, asa cum se obisnuia sa se procedeze cu copii de rang inalt. Ruda era Anne, ducesa de Bourbon, fiica lui Louis XI, care a invatat-o cum sa se comporte in societate si sa gandeasca in spiritul rangului sau inalt. I-a cultivat istetimea mintii, delicatetea gustului, a invatat-o sa respecte traditiile si sa-si constientizeze pozitia sa nobila si meritele care i se cuvin. De la aceasta mare doamna a invatat limba latina, si-a format gustul pentru cartile deosebite si a crescut cu oroarea cochetariei, specifica majoritatii femeilor acelor timpuri. A capatat un autentic dispret pentru intrigile politice de joasa speta.

Diane de Poitiers era o feminista ardenta, atat de sigura pe frumusetea si meritele sale incat aproape ca atingea aroganta. Avea frumusete, inteligenta, o vointa puternica si o mare putere a scopului – atribuie necesare pentru a supravietui in lumea intrigilor politice care exista la curtea regelui Francios I al Frantei. S-a asezat singura pe aceeasi linie cu zeita romana Diana, adoptand luna ca simbol, iar sangele Dianei si al destinului sau erau legate pe viata de puternica casa roiala Bourbon.

Castelul Chenonceau, darul magnific al unui rege indragostit

Regele i-a daruit Dianei castelul Chenonceau –unul dintre cele mai frumoase castele ale tatalui sau din Loire, spre disperarea Catherinei care ii vroia pentru ea, si a numit-o ducesa de Valentinois. I-a dat Dianei bijuteriile coroanei Frantei si a construit pentru ea Castelul de la Anet. Se spune ca doar bunastarea reginei Elisabeta I o echivala pe cea a ducesei de Valentino. Toate acestea nu au fost pe placul reginei adevarate, care isi iubea cu adevarat sotul.

Diane se stabileste asadar la Chenonceau, cunoscut in istorie si sub denumirea de “castelul femeilor” unde va locui pentru o perioada indelungata de timp. Diane isi pune amprenta feminina asupra castelului, transformandu-l intr-unul dintre cele mai splendide castele de pe meleagurile franceze. Tot ea este cea care da viata celebrelor si magnificelor gradini ale castelului cu ajutorul arhitectului Philibert Delorme si hotaraste construirea podului suspendat peste Cher.

“Camera Reginelor” (numit astfel intrucat de-a lungul timpului intre peretii sai si-au dus existenta si alte femei nobile) care a fost si dormitorul Dianei, are un farmec aparte, iar cei care ii trec pragul nu pot sa nu ramana muti de uimire in fata frumusetei camerei (este amenajata intr-un stil aparte, cu tapiterii flamande sai si simboluri regale din aur), dar nici sa-si reprime sentimentul ciudat in care se amesteca deopotriva teama si fascinatia. Multi spun ca in momentul in care treci pragul camerei, ai senzatia ca poti simti prezenta frumoasei femei pretutindeni in camera sau ca, odata asezata pe pat, poti auzi soaptele de iubire ale frumoasei femei. Imperceptibile si vechi, dar vii si clare, atat de indepartate, dintr-un alt secol, dar atat de aproape... Se spune...

"Frumusetea este eternitatea care se priveste indelung in oglinda"... (Khalil Gibran)

De-a lungul timpului, frumusetea a adus intr-adevar celebritatea pentru multe femei. Se poate transforma insa frumusetea in putere si influenta atunci cand este insotita de inteligenta si bogatie? Cazul Dianei ne confirma ca da. Se spune despre Diane ca era accesoriul cel mai pretios de la curtea regala a Frantei, un adevarat fashion icon al acelor vremuri prin eleganta, bunul gust si stilul vestimentar adoptat. Diane a influentat moda feminina a timpurilor sale, insa nimeni nu ar fi indraznit sa afirme despre ea ca este o femeie decorativa. Nu era...

Diane era de o frumusete iesita din comun, avand un chip cu trasaturi frumoase si un trup atletic, sculptat, insa poseda si o inteligenta stralucita. Cunostintele sale solide in ceeea ce priveste chestiunile financiare au fost demonstrate dupa moartea sotului, reusind sa pastreze veniturile acestuia ca si guvernator si mare senal de Normandia, ulterior asumandu-si ea acest titlu.

Tenul Dianei de Poitiers era infatisat ca fiind foarte alb, de un roz curat si luminos. Diane este descrisa ca avand ochii migdalati si caprui, plini de mister, cu o expresie de inteligenta. Avea un nas delicat, carn, barbia ascutita si usor subtire, iar buzele ii erau pline si carnoase.

Frumusetea Dianei se datoreaza unei stil de viata spartan. Nu foloseste fardurile si trucurile daunatoare de infrumusetare la care majoritatea contemporanelor sale apelau. Inca din copilarie, a manifestat o grija deosebita pentru frumusetea pielii sale, iar ritualul ingrijirii si al intretinerii pielii a fost pastrat cu sfintenie pana la sfarsitul vietii. Se trezea la 3 dimineata si isi clatea fata cu apa rece, dupa care pornea la o indelungata plimbare calare. Ulterior, se retragea inapoi in pat pentru cateva momente de relaxare si solitudine. Avea obiceiul de a manca cumpatat, nelasand loc exceselor. Dimineata se trezea tarziu pentru a putea face fata corespunzator indatoririlor sale sociale. Inota frecvent si adora sa plece la vanatoare, gonind si calarind pe dealuri cu o agilitate si indemanare demne de un barbat. Este infatisata de unii pictori ai vremii precum zeita Diana a vanatorii (Artemis la greci) si chipul ei este imortalizat de artisti precum Francois Clouet si de alti artisti anonimi ai vremii. Lipsita de inhibitii, se lasa pictata la bustul gol. Alteori, in picturile sale, este infatisata imbracata auster, aproape puritan. Diana naste controverse in timpul vietii sale, naste si dupa moartea sa.

Licoarea magica cu aur, elixir al frumusetii sau al mortii?

In 1559, Henric este grav ranit intr-un turnir, iar Catherine preia controlul, restrictionand accesul la el. Chiar daca regele o chema in mod repetat pe Diana, nu a fost convocata. Henri a murit fara sa aiba sansa de a-si lua la revedere de la femeia pe care a iubit-o nespus. Diana a fost alungata de la funeralii si mai tarziu si de la Chenonceaux. Restul vietii sale a trait departe de curte. A murit la varsta de 67 de ani. Moartea frumoasei ducese a fost invaluita de mister. Pana acum, oamenii de stiinta nu au gasit explicatii plauzibile care sa clarifice cauza reala a mortii Dianei de Poitiers.

Cand expertii francezi au sapat dupa ramasitele umane ale zeitei, spre surprinderea acestora, acestia au gasit un procent ridicat de aur in parul sau. Avand in vedere faptul ca Diane nu era regina si ca nu era nevoita sa poarte coroana regala, oamenii de stiinta nu au reusit sa inteleaga cum de aurul a ajuns sa-i contamineze trupul si parul. Purtarea unor alte bijuterii nu ar fi putut sa-i invadeze tesuturile intr-o cantitate de aur atat de mare, iar in acele vremuri imbalsamarea nu era facuta cu acest ingredient pretios. Cum reusea Diane ca la 50 de ani sa fie la fel de frumoasa si proaspata ca la 30? Vocile vremii spuneau ca Diane, la fel ca alte contemporane ale sale, obisnuia sa apeleze la ingerarea unor tratamente cu aur potabil. Au fost acceptate anumite teorii conform carora frumoasa femeie a apelat la licorile cu aur, de altfel foarte populare in epoca deoarece erau considerate un adevarat elixir al mentinerii tineretii si a frumusetii. Foarte probabil ca licoare magica presupusa sa aduca tineretea si regenerarea sa-i fi adus de fapt moartea.

Sursa: garbo

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus