Actualitate

Posibilele scenarii legate de numirea lui Dmitri Kozak

În opinia lui Iurie Reniţă, în primul rând, în stilul care o caracterizează, Rusia l-ar fi putut desemna pe Dmitri Kozak cu de la sine putere. Cea de-a doua variantă ar fi că negocierile s-au purtat exclusiv cu Igor Dodon şi cel de-al treilea scenariu ar fi că atât Igor Dodon, cât şi reprezentanţii guvernării şi liderul ei, Vladimir Plahotniuc, au convenit să agreeze această candidatură.

„În caz contrar, este dreptul suveran al Republicii Moldova de a se pronunţa”, a declarat fostul ambasador. Potrivit lui, este dreptul Moldovei de a accepta sau a respinge orice candidatură fără a da multe explicaţii.

Directorul de programe al Institutului de Politici Publice, Oazu Nantoi, consideră că este greşit să se înţeleagă că se doreşte soluţionarea conflictului transnistrean prin federalizarea Republicii Moldova.

„Se doreşte transformarea Moldovei într-un satelit geopolitic docil al Federaţiei Ruse sub pretextul soluţionării conflictului transnistrean, iar aşa-zisa federalizare este doar un instrument”, este de părere Oazu Nantoi.

În opinia lui, Dmitri Kozak a fost trimis în Moldova tocmai pentru ca să asigure rezultatul alegerilor dorit de Rusia, iar aceasta vrea ca PDM, PSRM şi Partidul Şor să aibă majoritatea în viitorul Parlament.

„Şi în baza acestei majorităţi, sub pretextul soluţionării conflictului transnistrean, Moldova trebuie să fie transformată într-un teritoriu dependent politic de Federaţia Rusă”, a afirmat directorul de programe IPP.

Sursa: adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *