SIESTA cu papion

Prea multa carte strica

Cand am citit prima data anexa cu note a diplomei Zinaidei Greceanai, eliberata in 1982 de catre Facultatea de Economie a Universitatii de Stat, primul lucru ce mi-a venit in gand a fost raspunsul unui elev (de 10 ani) la o intrebare, ce-i drept cam aiurea, a invatatoarei: ce trebuie sa faca un baiat ca sa devina politist? „Sa invete prost!”, a spus baiatul.

As fi curios sa stiu ce-ar raspunde acest elev istet la intrebarea ce trebuie sa faca pentru a deveni ministru… Voi spune ca reusita la invatatura a doamnei „de fier”, cum ii zic comunistii (de fapt, ea-i de plastilina), nu m-a surprins deloc. Lucrul acesta se putea usor deduce vazand profesionalismul si eruditia colegilor sai de partid, in care ea a intrat cu trup si suflet. Spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine esti – zice proverbul…

De altfel, comunismul nici nu cere multe de la sustinatorii sai. Loialitatea totala si „potcovirea ideologica” temeinica (citeste: indoctrinare) sunt calitatile care cadreaza perfect cu obscurantismul bolsevic. Nici D. Motpan, A. Sangheli, V. Bulgari, V. Voronin, V. Tarlev, E. Ostapciuc, V. Misin, V. Iovv… n-au fost copti la soarele lecturii, dar ne conduc de 20 de ani. Cu parere de rau, n-am vazut reusitele la invatatura ale tovarasilor de partid mentionati mai sus, dar sa ai, in cazul doamnei Zina Petrovna 16 de „trei” din 26 de materii nominalizate si numai un singur „cinci”, mi se pare prea de tot. Cu asa zestre profesionala, eroina noastra, daca nu era trambulina comunista, ar fi ramas contabil prin Briceni, la vreo gradinita de copii.

Nu vreau sa-i supar pe copiii si pe lucratorii acestor institutii, dar numai acolo mai poate lucra o tanti cu „trei” la „Evidenta contabila”, „Istoria economiei”, „Geografia economica”, „Matematica superioara”, „Programarea matematica”, „Statistica economica”, „Analiza activitatii economice”, „Finantele statelor capitaliste”, „Circulatia monetara si credite in tarile capitaliste”… Observati cu cata „pasiune” (di)stinsa noastra doamna studia sistemul bancar din lumea capitalista (civilizata), lume spre care ea tinde acum sa ne duca, impreuna cu Voronin, un alt mare „iubitor” de capitalism…

Toate astea treaca-mearga, dar sa ai „trei” la „Istoria PCUS” si mai ales la „Filosofia marxist-leninista”, adica tocmai la cele doua „testamente” vechi ale comunistilor noi, mi se pare o lipsa totala de seriozitate… Daca ea conspecta sau studia mai atent lucrarile lui Lenin „Tatuca-tarul”, „Baricadele” si „Numarul celor ucisi si raniti”, ar intelege mai bine acum fenomenul „7 aprilie”, regizat si finisat de „tatuca-tarul” Voronin. Afland numarul real al celor ucisi, raniti si arestati, si-ar da seama de amploarea faradelegilor comise de idolul ei ideologic… Lucruri utile putea gasi si in „Alegerile parlamentare in tarile capitaliste” a lui Lenin. I-ar fi venit acum la tanc. Zina Petrovna putea afla de ce, intr-o lume civilizata, opozitia este respectata si, mai cu seama, de ce acolo mortii nu voteaza. Iar cei care protesteaza, contestand rezultatele scrutinului, nu sunt arestati, persecutati, omorati. Dar neinfricata noastra „pulimiotcita” era gata sa impuste in tineret. A obtinut buna porecla – Doamna „Vin’ la mama sa te-mpuste”… Totusi, are garda de corp si masini cu girofar… Intr-o societate plina de mediocritati, mediocritatea e cu mot!

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *