Actualitate

Prea putin pentru sanatatea cetatenilor RM

Problema-cheie a RM este sanatatea oamenilor, in care statul investeste anual mai putin de $200 pe cap de locuitor. Aceasta se arata in studiul „Legatum Prosperity Index 2008”, realizat de catre Legatum Institute (Dubai). Studiul a fost realizat in 104 tari, iar RM s-a plasat pe locul 83, intre Honduras si Pakistan.

Potrivit studiului, 43% dintre moldoveni declara ca nu sunt satisfacuti de starea sanatatii lor. „Morbiditatea prin HIV in RM este cea mai inalta in regiune. Aproape 20% din cetatenii tarii fumeaza, iar peste 10% sufera de malnutritie. Ca rezultat, speranta de viata in RM constituie pana la 60 ani, iar numarul populatiei este in descrestere”, se arata in sondaj.

Printre rezultatele pozitive inregistrate de RM studiul mentioneaza nivelul inalt al educatiei si nivelul jos al somajului. Totodata, in studiu se arata ca in RM, care este cea mai saraca tara din Europa, nu exista stabilitate politica si administrare eficienta. „Aceasta ii tine la distanta pe investitori, constituind o bariera in calea cresterii economice. Statul continua sa exercite un rol dominant in economie, iar privatizarea este desfasurata lent. In acelasi timp, sunt necesare un numar mare de documente (20), pentru deschiderea unei afaceri, cheltuieli inalte (fara salarizare) de intretinere a angajatilor etc.”, se mai arata in studiu, care mentioneaza ca investitiile straine se confrunta cu ineficienta birocratica si coruptia. „Drept urmare, volumul total al investitiilor straine directe abia depaseste $1,5 mlrd.

Dezvoltarea unei economiei deschise este blocata de relatiile politice tensionate, fapt care au dus, spre exemplu, la caderea exportului de vin in Rusia; piata principala de desfacere. De asemenea, un impact negativ asupra dezvoltarii economiei il are problema transnistreana. Nivelul de dependenta de asistenta straina, care constituie 2% din PIB, este mai inalt decat in alte tari europene. Nivelul migratiei de 34% este cel mai inalt in regiune”.

In fruntea topului „Legatum Prosperity Index 2008” se afla Australia, Austria si Finlanda, pe ultimul loc s-a plasat Yemenul. Vecinii Moldovei, Romania si Ucraina, au ocupat locurile 47 si, respectiv, 68. Cat priveste spatiul ex-sovietic, o viata mai buna o au estonienii (locul 36), letonii (46). Kazahstanul e pe locul 56, Rusia – pe 57, Belarus – pe 78 si Uzbekistan pe locul 80.

INFOTAG
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *