Culinar.md

Pregăteşte-te corect pentru o cură de slăbire

Cred că există foarte puţini oameni care nu au ţinut niciodată o cură de slăbire sau, cel puţin, nu au luat această opţiune în calcul. Fie din motive de sănătate, fie, pur şi simplu, pentru că vrei să arăţi mai bine, curele de slăbit sunt foarte populare dar, din păcate, de cele mai multe ori, sunt ţinute prost, iar rezultatele întârzie să apară.

În primul rând, trebuie să ştii că nicio dietă nu te ajută să slăbeşti constant fără să faci şi exerciţii fizice. Corpul funcţionează pe un aşa-numit mecanism de supravieţuire. Când ţii o cură de slăbit, diminuarea numărului de calorii trimite semnale spre creierul tău, care nu ştie că tu vrei să fii mai slabă, ci crede că te înfometezi. Pentru a se lupta cu foametea, îţi coboară rata metabolismului, astfel încât caloriile sunt cheltuite mai încet. De aceea, după ce slăbeşti câteva kilograme printr-o dietă, corpul ajunge la un prag de care nu mai poţi trece şi e foarte greu să continui să slăbeşti. Pentru a combate acest lucru, trebuie să-ţi menţii activitatea metabolismului la un nivel constant.

În al doilea rând, fereşte-te de dietele care elimină una dintre cele trei substanţe-cheie necesare organismului tău: carbohidraţi, proteine şi grăsimi. Organismul uman are nevoie de toate trei ca să funcţioneze normal. Dacă elimini vreuna dintre ele, rişti probleme de metabolism şi te poţi chiar îmbolnăvi grav. Dietele bazate pe eliminarea carbohidraţilor sau a proteinelor sunt simple mituri şi nu sunt bazate pe certitudini medicale. Scăderea în greutate e cauzată de reducerea caloriilor, nu a nutrienţilor.

Vitamine – da, nu şi pastile…

În al treilea rând, este indicat să iei vitamine pe durata dietei. Până şi cei care mănâncă tot ce le pofteşte inima nu consumă combinaţii perfecte de alimente, care să le furnizeze toţi nutrienţii necesari. Pentru cei ce ţin o dietă e şi mai greu. De asemenea, dacă nevoile nutritive sunt asigurate printr-un supliment zilnic de vitamine, îţi poţi alege meniul mai liber, fără să fii atent la conţinutul de vitamine al mâncărurilor.

Pastilele de slăbit au efecte limitate şi, foarte des, sunt periculoase pentru organism. Cele mai multe conţin amfetamine care fac metabolismul mai rapid. Astfel, e crescută rata la care ard caloriile şi scade pofta de mâncare. Dar, în timp ce începi să dezvolţi o anume toleranţă la aceste medicamente, ele vor începe să dăuneze organelor interne.

În concluzie, ca să reuşeşti să slăbeşti eficient, trebuie să ştii să-ţi reduci consumul zilnic de calorii în mod inteligent şi, în acelaşi timp, să faci foarte multă mişcare. Nu e important neapărat ce fel de mâncare consumi, ci, mai mult, raportul dintre numărul de calorii pe care le consumi şi caloriile pe care le arzi. Ai putea să mănânci doar legume, dar, dacă ai consuma mai multe calorii decât ai arde, ai câştiga în greutate.

Grăsimile şi alcoolul, duşmanii ascunşi

Totuşi, cele mai multe diete se bazează pe reducerea cantităţii de mâncăruri grase din meniul zilnic. Grăsimile sunt, cu siguranţă, duşmanul nr. 1 al organismului, întrucât conţin cele mai multe calorii pe gram. Astfel, în vreme ce carbohidraţii şi proteinele conţin patru calorii pe gram, grăsimile conţin nouă. Problema e că grăsimile aduc gust şi savoare multor mâncăruri şi e foarte greu să te abţii de la ele. De aceea, trebuie să le găseşti înlocuitori (spre exemplu, înlocuieşte uleiul clasic cu ulei de măsline).

La fel de periculos este alcoolul, care conţine tocmai şapte calorii pe gram. Totuşi, nu trebuie să ne grăbim şi să eliminăm complet alcoolul din dieta noastră. Spre exemplu, poţi păstra obiceiul de a savura un pahar de vin după masă. O mulţime de studii au arătat că un consum moderat de alcool reduce colesterolul şi aduce multiple beneficii de sănătate. Un consum moderat înseamnă un pahar, maximum două la o masă. Dacă consumi mai mult de atât, efectele benefice ale alcoolului vor dispărea. Şi partea bună e că, deşi un pahar de vin are aproximativ 120 de calorii, nu conţine deloc grăsimi!

În concluzie, un singur sfat: nu te lăsa pradă doar imaginii pe care o vrei reflectată în oglindă, gândeşte-te, înainte de toate, la sănătatea ta şi la cât de mult merită efortul!
 

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *