Timpul.md

Internațional 5 Noiembrie 2015 | 09:37

Premierul Cameron afirmă că deține informații ce nu exclud explozia unei bombe la bordul avionului prăbușit în Egipt

Companiile aeriene americane nu mai survolează peninsula egipteană Sinai, unde sâmbătă s-a prăbușit un avion Airbus 321 al companiei ruse Metrojet, a declarat miercuri Casa Albă, în timp ce premierul David Cameron a anunțat suspendarea zborurilor companiilor aeriene britanice către stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh, șeful executivului de la Londra afirmând în plus că ipoteza exploziei unei bombe la bordul avionului rusesc nu este exclusă, transmit agențiile AFP și Reuters.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, Autoritatea Federală a Aviației americane (FAA), a emis încă din luna martie o recomandare prin care solicită companiilor aeriene să evite survolarea la altitudini joase a peninsulei egiptene Sinai, unde sunt active mai multe grupări teroriste ce pot reprezenta un risc pentru avioanele civile.

La rândul său, după o întâlnire avută la Londra cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, premierul britanic David Cameron a declarat că, potrivit unor 'informații noi', nu este exclus ca prăbușirea avionului rus să fi fost provocată de o bombă. Prin urmare, autoritatea aeronautică britanică a decis, ca măsură de precauție, să suspende zborurile între Marea Britanie și aeroportul din Sharm el-Sheikh, de unde a decolat avionul Airbus 321 implicat în accident.

Și alte companii aeriene, printre care se numără Air France și Lufthansa, au anunțat de asemenea că avioanele lor vor ocoli spațiul aerian al peninsulei Sinai.

Gruparea jihadistă Statul Islamic a postat pe Twitter un mesaj în care susține că avionul rus a fost doborât de ramura ei egipteană, Wilayat Sina, ca represalii pentru bombardamentele Rusiei în Siria. Totuși, atât autoritățile de la Moscova cât și cele de la Cairo afirmă că nu au niciun indiciu care să poată confirma această teorie, mai ales că respectiva grupare nu dispune de rachete capabile să ajungă la altitudinea de aproape 10.000 de metri, unde ajunsese avionul înainte să intre în picaj.

Dar nici posibilitatea ca la bordul aparatului să fi fost amplasată o bombă nu este întru totul exclusă, mai ales că, potrivit informațiilor preliminare, avionul s-ar fi dezintegrat după ce coada s-a desprins de restul fuselajului.

Potrivit postului de televiziune CNN, care citează un responsabil anonim de la Washington, un satelit militar american a detectat un 'flash de căldură' provenind de la respectivul avion, element ce sugerează de asemenea posibilitatea unui eveniment violent, cum ar fi o deflagrație. Însă echipele ruse și egiptene care investighează la fața locului afirmă că deocamdată nu au găsit urme de explozivi, insistând că ipoteza unei defecțiuni tehnice este mult mai probabilă.

sursa: agerpres.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus