Timpul.md

Actualitate 1 Februarie 2017 | 09:41

PRESA INTERNAȚIONALĂ DESPRE PROTESTELE DIN ROMÂNIA: Mii de persoane s-au adunat spontan în fața Guvernului din București. Miniștrii, blocați în clădire

Agențiile de presă internaționale relatează despre modificările legislative adoptate marți prin ordonanță de urgență de guvernul României și despre manifestațiile de stradă care au urmat. "O lovitură pentru efortul de ani de zile împotriva corupţiei din ţara est-europeană“, scrie presa străină.

AFP a transmis inițial că "guvernul social-democrat român a adoptat marți seară, prin ordonanță de urgență, o relaxare contestată a codului penal care ar urma să permită mai multor oameni politici să scape de urmăririle penale și al cărei proiect scosese românii în stradă". Agenția precizează că "ordonanța, care nu figura pe agenda guvernamentală a zilei, va intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, fără a trece prin Parlament". O actualizare a știrii arată, potrivit celor constatate de un fotograf al AFP, că "mii de persoane s-au adunat spontan în fața sediului guvernului din București, scandând "demisia" și "hoții" și că mai mulți membri ai guvernului erau blocați în clădire.

Associated Press, preluată de New York Times și Washington Post, titrează: "Guvernul României decriminalizează abuzul în serviciu". Ordonanța "dă o lovitură efortului de mai mulți ani de a combate corupția", iar protestele de stradă au izbucnit din nou în orașe din întreaga țară. "Unii protestatari au scandat 'Ați făcut-o noaptea, ca hoții', cu referire la ora târzie la care a fost adoptată ordonanța.

Reuters
prezintă acțiunea legislativă a guvernului ca fiind "cel ai mare recul al reformelor anticorupție din statul ex-comunist, de la aderarea acestuia la Uniunea Europeană, în urmă cu un deceniu". Peste 10.000 de oameni s-au adunat în fața sediului guvernului din capitală și alte mii în orașe din întreaga Românie, imediat după ce a fost anunțată ordonanța de urgență care decriminalizează "mai multe infracțiuni de corupție, inclusiv unele cazuri de abuz în serviciu".

EFE,
după ce informează despre ordonanța de urgență, arată că măsura îl va ajuta pe Liviu Dragnea, liderul Partidului Social-Democrat aflat la guvernare, anchetat pentru presupuse fapte de corupție. "În câteva minute după ce au aflat știrea, mii de persoane au ieșit spontan pe străzile din centrul Bucureștiului pentru a cere, printre scandări cum ar fi 'hoții' și 'trădătorii', demisia guvernului. Alte mii s-au adunat — potrivit unor posturi locale — în alte orașe, cum ar fi Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov și Sibiu. Un grup de manifestanți a încercat să forțeze una din intrările în sediul guvernului, iar poliția a lansat gaze lacrimogene".

Toate agențiile menționate citează comentariul președintelui Klaus Iohannis: "Este o zi de doliu pentru statul de drept". 

Şi publicaţia americană The Washignton Post a scris despre proteste: „Guvernul României a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru a dezincrimina abuzurile de putere, o lovitură pentru efortul de ani de zile împotriva corupţiei din ţara est-europeană.“

De asemenea, site-ul indianexpress.com a comentat pe marginea protestelor: ”În Bucureşti, protestatarii s-au adunat spontan în faţa Guvernului, scandând ”hoţii” şi cerând demisia guvernului social-democrat”.

Şi publicaţia dw.com a scris despre manifestaţiile de noaptea trecută din Capitală, concluzionând că ”România este una dintre cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, cu precîdere în birourile guvernamentale şi instituţiile de stat”.

Un alt site care a încheiat într-o notă asemănătoare este Financial Times: ”Cu toate că încă se clasează printre ţările cu cele mai sărace performanţe din UE cu privire la anumite acte de corupţie, în special luarea de mită, România a devenit în ultimii ani un model de anticorupţie în Europa Centrală şi de Est”.

Site-ul Euronews scrie despre ordonanţele de urgenţă adoptate marţi seara de Executiv, declarând că este cel mai mare pas înapoi făcut în cadrul luptei anticorupţie din România. Acesta a amintit şi de protestele care au izbucnit la scurt timp după aflarea veştii.

Şi Bulgaria a scris despre evenimentele de aseară din România, pe site-ul novinite.com, amintind că modificările adoptate vor interveni pentru foşti oficiali de la PSD, care sunt puşi sub acuzare pentru abuz de putere.

sursa: agerpres.ro/mediafax.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus