Actualitate

Presa rusă îl întreabă pe Dodon cui îi sunt convenabile zvonurile despre un CONFLICT la Nistru

„În presa moldovenească și cea străină în ultimul timp s-a dezbătut intens subiectul privind pregătirea pentru un nou război în Transnistria. Se transmite că la poligonul de la Bulboaca instructori americani îi ajută pe militarii moldoveni să pregătească începerea operațiunii la care ar putea să se alăture și Ucraina. Știrea este comentată activ de experți și politologi, estimând potențialul militar al părților, se descriu scenarii privind implicarea actorilor globali în conflict” – astfel descrie corespondentul TASS, Valerii Demidețkii, situația din Republica Moldova. Prima întrebare a acestuia pentru Igor Dodon sună în felul următor: „Igor Nicolaevici, cum comentați toată această gălăgie?”.

Cine a început „gălăgia”?

De fapt, „toată această gălăgie” a fost începută nu de presa moldovenească, ci de cea rusă. Amintim că pe data de 7 august Russia Today a lansat subiectul privind „pregătirea pentru un eventual conflict la Nistru”, publicând un articol despre construcția de către SUA a unor „obiective militare” pe poligonul de la Bulboaca. Autoarea articolului, Lidia Belcova, a creat așa-numita noutate în baza informațiilor publicate pe site-ul Ministerului Apărării de la Chișinău încă în anul 2012, atunci când instituția a informat despre faptul că armata moldovenească va obține un grant de 1,6 milioane de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii de antrenament. Mai mult decât atât, autoarea de la Russia Today începe articolul cu faptul că Forțele Navale ale Statelor Unite caută antreprenori pentru a construi „obiective militare” în Republica Moldova, iar apoi enumeră că în Bulboaca urmează să se construiască o școală, un hotel, clădiri de locuit și un centru comercial. Aceasta nu precizează care construcție din cele enumerate are statutul de „obiectiv militar”.

Astfel, după principiul dominoului, informația a fost diseminată la rând în mai multe media rusești și în cele din stânga Nistrului, ca fiind adevărate: Ria Novosti a sugerat că „Pentagonul și NATO sapă tranșee în Moldova”, postul de televiziune de la Tiraspol s-a întrebat dacă „SUA a transmis cererea pentru un conflict în Transnistria”, iar cei de la Nezavisimaia Gazeta au titrat că „Forțele Navale ale SUA i-au luat în vizor pe pacificatorii ruși din Transnistria”. Însăși TASS a scris cu aluzie că „obiectivul militar Bulboaca se află la 20-30 de kilometri de zona de securitate a conflictului transnistrean”.

„Provocarea”, comentată de Dodon

Răspunsul lui Dodon pentru întrebarea jurnalistului de la TASS în interviul de azi este scurt: „E o provocare”. Acesta mai povestește despre cum a inspectat recent obiectivele militare din țară și s-a convins personal că „nimeni nu se pregătește de război”. Chiar și așa, șeful statului ține să sublinieze în același interviu că „în calitate de președinte și conducător suprem al Armatei eu niciodată nu voi da ordin pentru aplicarea forței militare în relația cu Transnistria”.

„Cui îi sunt convenabile aceste zvonuri?”, s-a mai interesat Valerii Demidețkii. Răspunsul lui Dodon nu a fost unul surprinzător – vinovate sunt partidele proeuropene de la Chișinău, în special Partidul Democrat care „se teme că va pierde viitoarele alegeri”. Iar aceste partide au susținerea SUA, sugerează Dodon. „Noi vedem cum ei intensifică tensiunea asupra președintelui Trump, pentru a nu admite un dialog constructiv cu Kremlinul”, mai explică acesta. 

Continuarea o găsiți pe Moldnova.eu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *