Eveniment

Presedintele Academiei de Stiinte, interzis in Transnistria

Granicerii transnistreni i-au interzis presedintelui Academiei de Stiinte a Moldovei (ASM), Gheorghe Duca, accesul in partea stanga a Nistrului. Incidentul s-a produs sambata, 27 februarie, la postul de la Dubasari. Gheorghe Duca se deplasa cu automobilul propriu intr-o vizita privata in Ucraina.

“Este un nou abuz comis de regimul anticonstitutional de la Tiraspol, care, in 1992, ne-a ocupat prin forta armelor o parte a teritoriului national, ne-a luat ostatici peste o jumatate de milion de concetateni si care, afisandu-si armele din dotare pe la pretinsele puncte de trecere de pe Nistru, are obraznicia sa ne injoseasca si sa ne impuna interdictii in propria tara”, se arata intr-o declaratie semnata de Gheorghe Duca.

Academicianul spune ca dupa ce a prezentat pasaportul a fost intrebat ce functie are si i s-a spus sa astepte. Peste vreo jumatate de ora, „granicerul” i-a declarat ca nu poate sa treaca si ca trebuie sa se intoarca „v svoiu Moldovu”, fara sa ofere careva explicatii.

La 22 februarie, Consiliul ministrilor de externe al UE, la demersul Chisinaului, a decis suspendarea interdictiei de circulatie in spatiul comunitar pentru liderii de la Tiraspol, trei dintre acestia fiind scosi anterior din respectiva lista a Bruxellesului.

“Observ, cu regret, ca gestul de bunavointa din partea Chisinaului n-a fost inteles si apreciat, iar separatistii continua sa se intareasca si sa intocmeasca “liste negre” contra cetatenilor Republicii Moldova”, a mai declarat Gheorghe Duca.

Ministrul transnistrean de externe, Vladimir Iastrebceak, nu a fost de gasit pentru a comenta incidentul la postul de la Dubasari. Surse din anticamera acestuia au spus ca Iastrebceak este intr-o deplasare si nu va fi disponibil pana joi.

Info-Prim Neo

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *