Externe

Presedintele UE vrea infiintarea unui “guvern economic”

Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a evocat infiintarea unui "guvern economic" al celor 27 de state membre pentru a coordona mai bine politicile in fata crizei, alaturi de acordarea de stimulente financiare pentru elevii silitori. In prezent, sefii de state si guverne din Uniunea Europeana sunt fiecare in tara sa "responsabili pentru strategia economica a Guvernului lor" national. In viitor "va trebui sa fie responsabili la nivelul UE", scrie Van Rompuy in documentul citat.

"Fie ca numim acest lucru coordonare a politicilor sau guvern economic", liderii europeni sunt singurii in masura sa creeze "o strategie comuna care sa genereze un plus de crestere si mai multe locuri de munca", adauga fostul premier belgian.

Ideea de "guvern economic" va surade Frantei

Propunerile sale vor fi transmise tuturor celor 27 de lideri in vederea unui summit programat sa aiba loc joi la Bruxelles pe aceasta tema, pe fondul situatiei bugetare catastrofale a Greciei. "Ultimele evolutii din zona euro subliniaza urgenta consolidarii guvernantei noastre", continua Van Rompuy.

Evocarea unui "guvern economic" va surade Frantei, care militeaza in acest sens, fara rezultat, de mai multi ani. Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, intentioneaza sa faca si el, joi, propuneri pe aceasta tema. In schimb, alte state raman neincrezatoare, cum este cazul in special al Germaniei si Marii Britanii.

Reuniunea de joi va pune bazele unei noi strategii economice pentru UE, bazata pe investitii in cercetare, economie "ecologica" si inovare, care sa o inlocuiasca pe cea numita "Strategia de la Lisabona".

Lansata in 2000, aceasta din urma isi propunea sa transforme Europa, in decurs de zece ani, in cea mai competitiva si mai dinamica economie din intreaga lume. In mare parte, strategia a esuat.

Pentru a remedia situatia, Van Rompuy – care cu ocazia summitului intentioneaza sa intre cu adevarat pe scena UE dupa ce a fost foarte discret de la preluarea functiei, in decembrie – propune mai intai limitarea obiectivelor comune.

Supravegherea va fi "intarita"

El propune pastrarea a numai cinci dintre ele, care ar urma sa fie stabilite in functie de situatia "individuala" a fiecarei tari, in locul fixarii acelorasi obiective pentru toate cele 27 de state membre.

Pentru a se asigura ca tarile europene isi vor respecta angajamentele, Van Rompuy nu retine ideea aplicarii de sanctiuni financiare, dupa cum evocase la un moment dat presedintia spaniola.

Totusi, supravegherea va fi "intarita". Fiecare tara va fi supusa unui audit realizat de o misiune de experti ai Comisiei Europene si ai altor tari. Bruxelles-ul ar putea chema la ordine elevii indisciplinati.

In schimb, presedintele UE propune in mod explicit extragerea din bugetul european a unor sume de bani pentru degajarea "stimulentelor" financiare in favoarea tarilor care vor respecta regulile.

Ideea ar fi folosirea in acest scop a bugetului pentru cercetare al UE si a celui prevazut pentru ajutarea regiunilor defavorizate (fonduri structurale si de coeziune) si nu acordarea unui acces privilegiat la imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii.

In opinia lui Van Rompuy, acest lucru este urgent. "Rata noastra de crestere structurala nu este suficient de ridicata pentru a ne mentine modelul social. Trebuie sa actionam impreuna pentru a contribui la pastrarea modelului de viata european", subliniaza fostul premier belgian intr-o scrisoare separata adresata liderilor Uniunii Europene.

Dupa Mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *