Social

Presupusa grupare Micu poate fi achitată

Fraţii Vitalie şi Pavel Levinţa au fost judecaţi, în 2002, de Curtea de Apel (CA), la 20 de ani de puşcărie pentru două omoruri, opt tentative de omor, banditism şi privare ilegală de libertate a unor persoane. Prin aceeaşi sentinţă şi pentru aceleaşi infracţiuni au fost condamnate încă cinci persoane: S. Obrucikov, E. Golînski, V. Lencov, V. Jecov şi Iu. Lungu. Ultimul, care a lucrat în Departamentul contra crimei organizate şi corupţiei, şi-a ispăşit deja pedeapsa, iar complicii săi mai fac ani grei de închisoare.

Nevinovaţi şi, totodată, arestaţi

Sentinţa de condamnare a acestora a fost lăsată în vigoare şi de CSJ, deşi mărturiile inculpaţilor din cadrul urmăririi penale s-au deosebit de cele făcute în sala de judecată. Fraţii Levinţa (reţinuţi în Rusia, fiind anunţaţi în căutare internaţională) au invocat că poliţia i-a constrâns, prin maltratare, să dea depoziţii contra lui Micu, îngrădind accesul avocaţilor la ei. Declaraţiile lor au fost confirmate şi de medicii legişti. De aceea, când dosarul a ajuns la Strasbourg, CEDO a condamnat, după cum şi era clar, R. Moldova. Şi asta – chiar dacă procurorii sunt convinşi de vina celor doi. „Nu se pune la îndoială că fraţii Levinţa erau parte din gruparea Micu. Armamentul folosit la asasinarea lui Zelionîi a fost depistat în locuinţa închiriată de cei doi”, susţine Mircea Roşioru, şeful Direcţiei judiciare a Procuraturii Generale.

Astfel, dosarul a fost compromis din start de către poliţia noastră, ceea ce a condus la consecinţe pe cât de alogice, pe atât de senzaţionale. În februarie curent, expunându-se asupra deciziei CEDO, Plenul CSJ a adoptat o hotărâre pe care şi procurorii, şi avocaţii o califică drept aberantă şi ilegală. Plenul a casat sentinţa CA contra celor doi şi decizia CSJ pe acelaşi dosar şi a dispus rejudecarea cauzei în instanţa de fond. De neînţeles este şi faptul că, pe de o parte, Plenul i-a absolvit de orice culpă, iar pe de altă parte, i-a menţinut în stare de arest…

Un nou dosar al fraţilor Levinţa la CEDO

„Este inexplicabil de ce Plenul a comis erori atât de evidente. Conform legii, Plenul nu era în drept să caseze sentinţa de condamnare a CA. Cauza urma să fie întoarsă la rejudecate la CSJ, care trebuia, corectând erorile în raport cu mărturiile făcute prin maltratare, să modifice sentinţa. Însă, casând sentinţa CA, Plenul i-a declarat pe fraţii Levinţa nevinovaţi. Cu toate astea, i-a menţinut în detenţie, deşi legea prevede că măsura preventivă de arest în cazul lor era încetată de drept la momentul punerii în executare a sentinţei de condamnare. Or, fraţii Levinţa au fost privaţi neîntemeiat de liberate timp de patru luni, până când CA le-a eliberat un mandat de arest”, susţine Artur Lupaşco, reprezentant al Procuraturii de nivelul Curţii de Apel.

La rândul său, avocatul fraţilor Levinţa, Veaceslav Ţurcan, consideră că decizia de casare a sentinţei de condamnare a clienţilor săi este în conformitate cu prevederile CEDO şi arată greşeala comisă de instanţele naţionale, care i-au judecat în temeiul probelor obţinute prin tortură. Ţurcan nu e de acord doar cu menţinerea fraţilor în stare de arest. El a reuşit să depună o nouă plângere la CEDO, care va fi examinată în mod prioritar. „Instanţa şi-a depăşit atribuţiile, deoarece legislaţia prevede că nimeni nu poate fi ţinut în arest în mod arbitrar. M-am plâns în toate instanţele şi, văzând că nimeni nu mă aude, am apelat din nou la CEDO”, afirmă avocatul.

Nu se mai găsesc martori, nici victime…

Procurorii susţin că gafele Plenului nu se opresc aici. Potrivit lui Lupaşco, culmea e că sentinţa contra celorlalţi cinci condamnaţi pe acelaşi dosar, pentru aceleaşi fapte şi în baza aceloraşi probe, a rămas în vigoare. Singura deosebire este că fraţii Levinţa au apelat la CEDO, iar ceilalţi încă nu s-au folosit de acest drept. Dacă admitem că cei doi vor fi achitaţi, spune Lupaşco, va reieşi că ei au fost judecaţi ilegal, iar procesul penal în privinţa celorlalţi membri ai grupării va trebui să fie revizuit…

Decizia Plenului îi pune în cea mai critică situaţie pe procurori, care au de realizat o muncă sisifică pentru a demonstra vina celor doi condamnaţi. „Peste nouă ani de la condamnare, trebuie să căutăm din nou toţi martorii şi victimele pentru a-i interoga. Sentinţa fiind casată, declaraţiile lor anterioare nu mai pot fi folosite. În prezent, unii dintre aceştia nu mai sunt în ţară, altora li s-au omorât rudele şi nu vor să-şi mai amintească, alţii se tem, au uitat detalii sau refuză să dea mărturii. Suntem puşi într-o situaţie fără precedent, neavând posibilitatea de a prezenta iarăşi probele „pe viu”, ceea ce ar putea conduce la achitarea fraţilor Levinţa”, afirmă Artur Lupaşco. De aceeaşi părere este şi Victor Constantinov, avocatul lui Micu: „Ca avocat, cunosc o regulă nescrisă – că cel mai reuşit sunt descoperite infracţiunile imediate şi, cu cât trece timpul, cu atât mai puţine şanse rămân”. „E problema procurorilor, spune în replică avocatul Ţurcan. Probele dobândire prin încălcarea legii nu pot fi puse la baza sentinţei de condamnare. Adică, dosarul nu are perspectivă procesuală din punct de vedere al unei posibile condamnări”. Şi Gheorghe Ulianovschi, expert în drept penal, afirmă că CEDO a constatat aplicarea torturii faţă de condamnaţi şi folosirea în proces a probelor obţinute în acest mod pune la îndoială echitatea întregului proces.

Cine i-a ucis pe Zelionîi, Jeka şi alţii?

De se va ajunge la achitarea deplină a presupusei grupări Micu şi, eventual, a hoţului în lege, procurorii vor trebui să caute din nou asasinii lui Jeka, Zelionîi, O. Simionov ş.a. Nu excludem că Levinţa şi Micu nu sunt implicaţi în aceste omucideri, ştiindu-se prea bine că poliţia noastră – mai ales pe vremea lui Voronin – a pus crimele unor persoane pe seama altora. Totuşi, am ajuns la situaţia cu pricina din vina sistemului poliţienesc şi judiciar perfid din RM, care tratează oamenii mai rău decât pe animale şi din cauza cărora suntem condamnaţi în mod repetat la CEDO. De aceea, dacă gruparea Micu va vedea libertatea şi îşi va prelua vechea activitate, se va face vinovată, în special, poliţia, care a conlucrat criminal cu fostele guvernări.
În prezent, fraţii Levinţa continuă să stea în detenţie în temeiul mandatelor de arest emise de Curtea de Apel Chişinău. Din prima şedinţă, magistraţii de la CA şi-au declinat competenţa pentru CSJ, iar procurorii se pregătesc să sesizeze Plenul CSJ în scopul corectării erorilor admise. Ion Muruianu, cel care a condus şedinţa Plenului în cazul Levinţa, a fost de negăsit pentru a-şi motiva decizia.
—————————————–

Valeriu Rotari, alias Zelionîi, a fost împuşcat în drum spre casă la 10 februarie 2000. Dacă presupusa grupare Micu va fi achitată, procurorii vor trebui să caute ucigaşii peste 11 ani de la asasinat…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *