Ultima oră

Preţul adevărat al produselor IT

Exconn este unul din principalii furnizori ai produselor gata de marca Apple. Mii de iPod-uri, iPhon-uri şi calculatoare Mac sunt asamblate la fabrica din Shenzhen ce funcţionează non-stop, şapte zile pe săptămână. În afară de asta, întreprinderea mai produce câteva aparate de marca Intel, Dell şi HP.

După câteva tentative de sinucidere a angajaţilor, săptămânalul Southern Weekly, considerat de The New York Times cel mai influent ziar liberal din China, a trimis un reporter sub acoperire ca să afle care sunt cauzele ce determină muncitorii să-şi pună capăt zilelor.

Reporterul, un tânăr de 20 de ani, a fost angajat imediat datorită vârstei tinere. La angajare acesta a semnat un contract de muncă în care compania declară că nu poartă nicio răspundere pentru orele prelungite de lucru. În timpul celor trei săptămâni petrecute la fabrică reporterul a fost şocat de faptul că muncitorii lucrează într-un regim de sclavie contractuală, având clipe de răgaz doar când iau masa sau dorm. Rutina zilnică durează la nesfârşit cu excepţia zilelor de sărbătoare. Iar salariu mediu pe care îl obţin nu face mai mult de 130 de dolari.

Nu doar stresul şi ritmul inuman de muncă, dar şi perspectivele sumbre de viaţă este un factor important. Unii angajaţi se hotărăsc să se sacrifice pentru a-şi sprijini financiar familiile. Compania Exconn oferă o compensaţie familiei decedatului de 16 mii de dolari. Aceşti bani angajatul i-ar câştiga timp de zece ani, dacă nu ar cheltui nimic.

După ce evenimentele de la Foxconn au fost puternic mediatizate, compania a decis majorarea salariilor cu 30 la sută, iar o parte de angajaţi au fost relocaţi în zone mai aproape de casele lor. Şi ca să prevină alte tentative de sinucidere, Foxconn a întins plase de siguranţă între blocurile întreprinderilor ca angajaţii să nu se arunce de la etaj.

Timpul.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *