Actualitate

Pretura, politia si procuratura, neputincioase in fata ilegalitatilor?!

Iadul unei capitale (ne)europene

Cum sa distrugem iadul nostru cel de toate zilele, al Chisinaului ce tinde sa devina o capitala europeana, demna si de admiratia strainilor? Este o intrebare pe care ne-o pun de aproape o luna de zile un grup dintre cei mai activi chisinauieni de pe strada Mircea cel Batran nr. 3, care lupta revoltati cu morile de vant – cu mai multe institutii municipale – in rezolvarea unei probleme extrem de simple.

Precum am mai scris, locatarii de la Ciocana ne-au sesizat de mai multa vreme asupra unor lucrari efectuate ilegal in fata blocului lor, din care cauza, practic, a fost blocata circulatia normala pe drumul adiacent. Stalpii instalati au redus la zero raza de vizibilitate a soferilor. Desi au fost anuntate Pretura Ciocana, Politia rutiera si Procuratura Generala, s-a perpetuat o situatie extrem de periculoasa, mai ales pentru copii, care, alergand, pot nimeri sub rotile masinilor.

TIMPUL a incercat sa sprijine oamenii si a contactat functionarii responsabili sa intervina. Aici a inceput marea dificultate si zapaceala mintilor, create deliberat unei institutii de presa. Dar ce sanse au cetatenii simpli sa-si rezolve problemele in conditiile parazitare, impuse de sistemul nostru administrativ?! Abia ieri, dupa publicarea celei de-a doua relatari despre cazul scandalos, Ion Vozian, seful Politiei rutiere Chisinau, s-a autosesizat, si-a mobilizat subalternii, care au fost la fata locului.

Niste piloni dintr-o carca in alta…

„Ce masuri sa intreprinda Politia rutiera, daca exista autorizatia unui proiect eliberata de catre Directia de arhitectura, urbanism si relatii funciare a Primariei Chisinau? Aprobarea proiectului e pe numele Galinei Dulgheru, care a solicitat amplasarea pilonilor de semnalizare in scopul neadmiterii parcarii transportului auto. Noi n-am eliberat o asemenea autorizatie si de aceea am solicitat marcarea acelor stalpi, pentru evitarea accidentelor”, a spus Mihai Canas, seful Sectiei sistematizare a circulatiei rutiere.

El sustine, totodata, ca cineva pe cheltuiala proprie ar fi instalat pilonii de semnalizare, deranjat de mirosul de la containerul de gunoaie, la care nu ar avea acces zilnic autobasculanta de ridicare a deseurilor, din cauza parcarii autoturismelor. „Omul a procedat gospodareste, iar „niste invidiosi, de fapt, fac probleme”, crede functionarul. Cine a semnat autorizarea si pe ce data nu am putut afla, deoarece pe document nu se desluseste clar nici semnatura si nici data eliberarii. Mai mult, unul dintre sefii de la politie ne-a deconspirat intamplator ca in joc e un procuror.

Lauda prostiei interesate si a incompetentei

Pe de alta parte, Vladimir Modarca, seful Directiei arhitectura si urbanism, sustine ca nu autorizeaza instalarea pilonilor, ci a constructiilor si proiectarilor. „Permisele de amenajare sunt eliberate numai de Directia transport si cai de comunicatii”, ne-a sugerat Modarca.

Intr-un tarziu, Galina Bostan, pretorul sectorului Ciocana, ne-a anuntat inca o data ca lucrarile au fost efectuate ilegal si ieri a emis o autorizare de scoatere a pilonilor cu bucluc. Daca locatarii de la Ciocana vor scapa intr-adevar de iadul de langa bloc, urmeaza sa vedem. Noi ne intrebam: daca pretura, politia si procuratura sunt neputincioase in fata unor probleme atat de mici, cum solutioneaza acestea niste situatii mai dificile?

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *