Internațional

Previziunile Stratfor pentru 2017: Criză în Germania

Stratfor (Strategic Forecast) a fost fondată în 1996, la Austin, de analistul politic neoconservator George Friedman și are printre abonați Departamentul de Stat, Pentagonul, Departamentul de Informații și de Securitate Internă. În octombrie 2012, WikiLeaks dezvăluia peste 5 milioane de mailuri interne care arătau că agenția angajează „spioni” în diverse regiuni ale lumii, iar printre ei erau foști agenți ai guvernului SUA. Dar să vedem care-i sunt previziunile pentru 2017:

Încetinirea economiei chineze va avea consecințe asupra restului lumii

După zeci de ani de creșteri-record, China este pe cale de a-și modifica modelul economic. Produce și acumulează din ce în ce mai mult ceea ce până acum avea obiceiul să importe. Această dinamică va avea un efect dramatic și durabil asupra economiei mondiale și va contura sistemul economic mondial în următorii zece ani, scrie Stratfor.

Dolarul american va fragiliza economia a numeroase țări

Agenția prezice un început de an 2017 tumultos pentru economia mondială, din cauza dolarului american, care a ajuns la un maximum față de momentul 2003. Printre țările cele mai vulnerabile la cursul devizei americane sunt Venezuela, Turcia, Africa de Sud, Egipt, Chile, Brazilia, Columbia, Indonezia.

Puterea naționalismului va face statele să se izoleze

Stratfor explică creșterea curentelor naționaliste în întreaga lume prin dificultățile economice cu care se confruntă țările dezvoltate și prin terorism. Primele consecințe se vor vedea chiar în Statele Unite. Sub președinția lui Donald Trump, Statele Unite nu vor mai fi atât de prezente în Orientul Mijlociu și ar putea impune bariere vamale Chinei (mai ales în sectorul metalelor), pentru a frâna importurile.

An crucial pentru Europa

Vor avea loc alegeri în trei țări considerate stâlpi ai Europei – Franța, Germania și probabil Italia, a treia economie importantă în zona euro. Vor afecta ele însăși existența Uniunii Europene? se întreabă Stratfor, care subliniază că de mai mulți ani scrie că Uniunea Europeană se va destrăma. Întrebarea pentru 2017 este în ce măsură aceste alegeri vor accelera disoluția UE. Fie că sunt extremiștii, fie că sunt moderații cei care vor câștiga alegerile, Europa se îndreaptă către o despărțire în blocuri regionale, prezice Stratfor. Aceste patru blocuri ar urma să fie Europa de Vest, Europa de Est, Scandinavia și insulele britanice.

Întărirea Rusiei

Divizarea Europei este o ocazie „de aur” pentru ruși, notează Stratfor. Rusia va putea să fisureze unitatea europeană, consolidându-și în aceleași timp apărarea și influența în anumite domenii, cum ar fi cyber-spațiul (internetul) și Orientul Mijlociu, sunt de părere analiștii de la Stratfor.

Criză în Germania

Cum economia germană se bazează pe exporturile către celelalte țări ale Uniunii Europene, creșterea euroscepticismului nu face bine afacerilor sale. Țara cu economia cea mai puternică din UE își va pierde poziția de lider. Germania va trece printr-o severă criză economică în următorii zece ani, prezice Stratfor.

În schimb, Polonia va cunoaște o puternică creștere economică, iar influența sa va fi din ce în ce mai mare. Spre deosebire de alte țări ale Uniunii, populația sa nu va scădea. În plus, Polonia va beneficia de parteneriate privilegiate cu Statele Unite împotriva Rusiei.

Grupul al-Qaida se va reconstrui și va redeveni activ

Chiar dacă Daesh este acum slăbită, gruparea teroristă încurajează atacurile prin intermediul jihadiștilor săi aflați în străinătate. Însă nu va fi singura grupare teroristă care trebuie supravegheată, spune Stratfor. Chiar dacă privirile sunt îndreptate acum către Statul Islamic, al-Qaida se reconstruiește discret, în Africa de Nord și în peninsula arabică. Grupul va fi cu siguranță mai activ în 2017, avertizează Stratfor. 

sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *