Guvern

Prezidiul Guvernului este constituţional

Hotărârea a fost pronunţată ieri de Curtea Constituţională. 

Curtea a menţionat în nota explicativă că normele Constituţiei au în vedere doar precizarea, cu caracter de principiu, a structurii, a organizării şi a înfiinţării Guvernului şi a organelor ce formează administraţia centrală de specialitate. Aşadar, în Constituţie nu au fost reglementate cu caracter generic şi exhaustiv structura, rolul şi funcţiile acestor organe, deoarece aceasta reglementează relaţii sociale fundamentale care sunt esenţiale pentru instaurarea, menţinerea şi exercitarea puterii.

În acelaşi timp, Curtea nu a găsit nici un motiv care ar împiedica membrii Guvernului să îşi exercite prerogativa de a prezenta propuneri pentru modificarea sau completarea ordinii de zi direct în şedinţa Guvernului, ceea ce s-a mai şi întâmplat pe parcursul existenţei şi funcţionării Prezidiului.

De asemenea, Curtea a reţinut că Prezidiul Guvernului este format în urma negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare pentru formarea Guvernului, respectându-se, în principiu, configuraţia politică a Parlamentului. Curtea a subliniat că, deoarece într-o guvernare de coaliţie, în condiţiile pluralismului politic şi pluripartidismului, este necesară o cooperare permanentă între exponenţii diferitor componente ale acesteia, este importantă colaborarea, manifestată prin diverse forme şi activităţi, dintre aceste componente ce „îşi temperează” reciproc tendinţele de dominare ce-ar putea determina înlocuirea democraţiei constituţionale cu dictatura.

Aminitm că opt deputaţi din PLDM au depus o sesizare la CC, prin care solicita examinarea constituţionalităţii articolului 26 din Legea nr. 64-XII din 31 mai 1990 cu privire la Guvern, care reglementează formarea şi activitatea Prezidiului Guvernului.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *