Actualitate

Prima ediţie a Festivalului Feminist din Moldova debutează astăzi

Potrivit fondatoarei Mişcării feministe din Moldova, Victoria Apostol, festivalul pornește de la problema violenței de gen, în particular vizează aspectul violenţei faţă de femei.

Ana Gurău, membră a Platformei pentru egalitate de gen, a spus că, indiferent de vârstă, violenţa nu are justificare. „Ne dorim ca oamenii, în special femeile şi fetele, să identifice situaţiile care le produc orice fel de disconfort şi suferinţă, să înţeleagă că acestea nu au scuză şi să poată lua măsuri pentru a se proteja”, a adăugat Ana Gurău.

Activistul Dumitru Alaiba a remarcat că în societate există o lipsă de respect, care ia o formă periculoasă în relaţiile dintre bărbat şi femeie. Societatea este dominată de clişee şi stereotipuri care degenerează în statistici periculoase. „Din statisticile pe care le am, în Moldova se întâmplă un viol pe zi. Dar ştim foarte bine că există și cazuri nedeclarate. Trebuie să înţelegem că nu femeile se invită a fi violate. Abuzul fizic duce la această crimă”, a spus Dumitru Alaiba.

Potrivit programului Festivalului Feminist 2017, astăzi, 6 martie, la Teatrul Spălătorie va avea loc o discuție publică cu tema: „Consimțământul ca parte a educației sexuale: Cum cultivăm respectul pentru integritatea fizică și emoțională a persoanei?”, moderat de activistul Andrei Lutenco, unde în calitate de invitaţi figurează psihologul Centrului de Asistenţă şi Protecţie a Victimelor şi Potenţialelor Victime ale Traficului de Fiinţe Umane, Lilia Gorceag, avocata Oana Gîrlescu de la Mental Disability Advocacy Centre și fondatorul POT Music, Lilian Severin.

Marți, 7 martie, cu începere de la ora 18.00, la Teatrul Spălătorie va avea loc o proiecție de film – Bacalaureat”, în regia lui Cristian Mungiu, urmată de o discuție publică despre violența sexuală în instituțiile de învățământ din Moldova și tratamentul victimelor de către sistemul judiciar.

Festivalul va culmina cu Marşul feminist „NU înseamnă NU”, care va avea loc pe 8 martie, cu începere de la ora 12.00. Punct de pornire: magazinul Unic. Festivalul vine să reamintească care este ideea lui 8 martie. Simbolismul acestei zile fiind schimonosit pe parcursul anilor, a menționat Diana Guja, susţinătoare a Mişcării feministe din Moldova.

La ora 20.00 va avea loc un recital de Artiom Zavadovsky „Limba noastră-i foc ce arde”. Festivalul se va încheia cu o petrecere tematică – „Star Wars: The Pussy Strikes Back”, cu începere de la ora 21.00, la Teatrul Spălătorie. Biletele costă 8 lei. Banii adunați vor fi direcţionaţi spre binefacere. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *