Moldova

Primar sau preşedinte de partid? Dilema lui Dodon!

Impresia lăsată de Igor Dodon a fost cea a unui începător în politică, lipsit de seriozitate şi cu viziuni economice care nu au nicio legătură cu realitatea. În afară de a critica pe toată lumea, de la conducerea propriului partid pînă la politicile economice ale actualei guvernări, Dodon nu a reuşit să prezinte măcar minime măsuri concrete prin care să arate că are soluţii reale, şi nu doar vorbe. Cei de la Bruxelles s-au abţinut din diplomaţie să nu îi rîdă în nas tovarășului, după ce Dodon a spus că economia Moldovei va scădea în semestrul al doilea din acest an. Ei, dar Dodon i-a obișnuit de-acuma pe europeni cu prognozele sale mincinoase! Toți funcționarii europeni care s-au ocupat de dosarul moldovean rîd cu poftă de o prognoză celebră a lui Dodon, de prin 2010, când spunea că populaţia republicii se va confrunta cu foamete din cauza unei crize alimentare (care, din fericire, a ocolit până acum Republica Moldova)!!!

Ceva adevăr a fost în spusele lui Dodon, anume că va pierde nu numai alegerile locale din iunie, dar şi pe cele din PCRM de anul viitor. Dodon a recunoscut că nu are șanse mari la Primăria Generală a Chișinăului și că în Partidul Comuniștilor din Republica Moldova sunt unii mai buni ca el. Oricare dintre Tkaciuk, Muntean sau Petrenco poate să conducă partidul și suntem convinși că Dodon știe acest lucru. Așa și au analizat europenii situația lui Dodon, că nimeni în partidul comunist din Republica Moldova nu va aștepta ca Dodon să se maturizeze și toți sunt siguri că viitorul șef al PCRM va fi un oponent al lui Dodon. Nimeni în PCRM nu mai are răbdare să îl aștepte pe Dodon să termine joaca de-a candidatul la primărie. Dacă ar fi băiat deștept, Dodon acum ar începe a lucra la interiorul PCRM, căci sînt mulți în partid care sunt de partea lui dar sînt și unii care nu privesc deloc cu ochi buni soluția tînărului Dodon.

După eşecul candidatului comunist la Bruxelles, Vladimir Voronin s-a înfuriat și a decis ca Dodon să nu plece la Moscova decît de mînă cu „tovarășa de fier” Zinaida Greceanîi. Vizita la patronii ruși a fost mai bine pregătită, planul a fost complet schimbat. Narîşkin şi Sobianin au vrut să audă exact ce gînduri are conducerea PCRM, mai ales dacă Dodon nu va cîştiga poziţia de primar. Zinaida a avut grijă ca Dodon să nu-l mai menţioneze pe Marian Lupu ca posibil partener de coaliţie, căci Moscova nu va uita decizia Partidului Democrat din decembrie 2010. Dodon a avut misiunea să prezinte, aproape ca un elev la examenul de maturitate, detaliile proiectului-pilot al viitoarei coaliții PCRM – PLDM și anume formarea unei majorităţi în consiliul municipal din Chişinău, care să fie apoi extinsă la nivel republican. Vorba cuiva – harbuzul se pregăteşte să dea în pîrg, verde pe afară dar roşu aprins înăuntru.

În concluzie, „noua imagine” a PCRM nu a prins la Bruxelles, iar mesajul transmis de Dodon acolo nu a fost la fel cu cel prezentat la Moscova. Este un fel de amăgire dublă, cu care Voronin și tovarășii lui de partid au păcălit lumea pînă în zilele noastre. Sunt tot mai multe semnale care confirmă că Dodon nu este decît o simplă marionetă, în mîinile unor păpuşari cam obosiți şi temători. Prin tot ce face, lipsit de aliații necesari pentru a răzbate în politica de pe malurile Bîcului, Dodon nu va reuşi să ajungă acum primarul general al Chișinăului, dar poate va reuși niscaiva rupturi în PCRM. Așa cum se arată azi ultimul partid sovietic din Europa, nici Dodon, nici o sută ca el nu îl vor transforma într-un partid credibil. La Moscova, poate că Dodon și umbra lui Zinaida au vîndut ceva. La Bruxelles, nimeni nu a cumpărat însă nimic din oferta lui Dodon. Marfă veche, cu termen de valabilitate expirat și prea scumpă, fără garanții. Cel mai clar lucru este însă că jumătate din electoratul PCRM a început să înţeleagă că Voronin a greşit și că nu mai merită să meargă la vot pentru Dodon.

Sursa: .romaninlume.com
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *