Timpul.md

Spre UE 21 Mai 2010 | 11:52

Primii norocoşi vor fi moldovenii „italieni”

La 19 mai, la Chişinău au avut loc consultări interministeriale moldo-italiene în domeniul consular, desfăşurate sub egida ministerelor de Externe ale celor două ţări, cu participarea reprezentanţilor de la ministerele de Externe, al Muncii şi Protecţiei Sociale şi de Interne. Astfel, au demarat discuţiile privind încheierea unui Acord în domeniul protecţiei sociale, un document de o importanţă majoră ce ar contribui substanţial la protejarea drepturilor cetăţenilor RM aflaţi legal pe teritoriul Italiei.

În contextul aprofundării cadrului juridic bilateral, au fost negociate alte trei documente importante, printre care Acordul de cooperare în domeniul migraţiei de muncă şi Protocolul de implementare a acestuia, Acordul privind repatrierea copiilor minori moldoveni aflaţi fără însoţitori pe teritoriul Italiei, precum şi Protocolul de implementare a Acordului privind readmisia persoanelor aflate în situaţie de şedere ilegală, semnat între RM şi UE. În acest sens, au fost analizate proiectele documentelor menţionate, urmând ca textele să fie transmise spre avizare ministerelor şi instituţiilor abilitate ale celor două ţări. În cadrul discuţiilor s-a remarcat existenţa unui caracter special al relaţiilor moldo-italiene.

Consultările au avut loc ca urmare nemijlocită a înţelegerilor convenite în urma discuţiilor din luna noiembrie 2010 de la Roma dintre miniştrii de Externe ai RM şi Italiei, dnii Iurie Leancă şi Franco Frattini, în cadrul cărora o atenţie specială a fost acordată măsurilor de protecţie socială a cetăţenilor moldoveni aflaţi legal în Italia. Discuţiile asupra proiectului acordului se înscriu în acţiunile preconizate de implementarea Programului de guvernare în domeniul politicii externe privind protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor RM peste hotare, precum şi intensificarea dialogului bilateral cu statele lumii în care se află comunităţi importante de cetăţeni moldoveni şi semnarea Acordurilor de protecţie socială.

Solicitat de TIMPUL, ministrul Iurie Leancă a spus că Guvernul RM monitorizează îndeaproape soarta cetăţenilor moldoveni aflaţi peste hotare, promovând în dialogul cu ţările străine protejarea drepturilor acestora, inclusiv securitatea socială la revenirea lor în patrie. Partea italiană tratează cu înţelegere aceste solicitări ale autorităţilor moldoveneşti. Începând cu ianuarie 2010, la Chişinău funcţionează un sediu al Asociaţiei Creştine a Muncitorilor Italieni, ce are în gestiune situaţia cetăţenilor RM aflaţi în Italia şi care se confruntă cu probleme de securitate socială.

Andreea Ştefan

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus