Actualitate

Prin ei dăinuieşte conştiinţa de neam

Potrivit Euromedia Bucovina, programul comemorativ a inclus depunerea de flori și omagierea lui Asachi la bustul acestuia din Parcul Central din Herța, evocarea personalității lui Gheorghe Asachi și a pictorilor Verona, sub genericul “Prin ei dăinuiește conștiința de neam”, cu participarea Eleonorei Moldovan, consulul general al României la Cernăuți, a scriitorilor, jurnaliștilor și profesorilor invitați, precum şi un spectacol omagial prezentat de elevi și
profesori de la Liceul “Gheorghe Asachi” Herța.

De asemenea,  la Biserica Domnească “Sf.Spiridon” din Herța, unde Gheorghe Asachi a fost înscris de către tatăl său, pr. Lazăr Asachi, acum 220 de ani, în clasa I primară la Școala confesională a parohiei Herța.

Un alt eveniment comemorativ a avut loc în localitatea Pătrăuţii de Jos, raionul Storojineţ, Cernăuţi. Aici, la iniţiativa Societăţii publice “Golgota”, condusă de prof.dr. Ilie V.Popescu, fost deportat în gulagurile sovietice, s-a sfinţit o cruce-monument dedicat mamelor, ridicat în faţa primăriei, pe care scrie: “Aripa protectoare a mamelor care s-au jertfit pentru salvarea copiilor de la moarte în gulagurile regimului totalitar sovietic” (Foto: Nicolae Hauca).

sursa: timpul.md/Ioan POPESCU

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *