Sănătate

Principiile fundamentale ale filozofiei ZEN

Veţi observa că aceste principii se înrudesc între ele, dar tocmai acest aspect face din calea ZEN o cale uşor de urmat.

FĂ UN SINGUR LUCRU LA UN MOMENT DAT! Când petreci timpul cu un membru al familiei, fă doar asta, fără a mai vorbi la telefon cu cei de la birou, când mănânci doar mănâncă… nu și privi la televizor, când faci baie… fă baie… și savurează liniștea.

TERMINĂ CE AI ÎNCEPUT! Ce facem de cele mai multe ori? Primim sarcini peste sarcini. Nici nu terminăm bine una că ne și mutăm atenția către alta. Este INCORECT. Concentrează-te pe ceea ce ai început și organizează-te. Sau chiar începând de la lucruri simple. Se recomandă chiar și atunci când îți pregătești un sandvici să nu te apuci de mâncat până nu strângi ingredientele rămase după ce l-ai pregătit, vasele și ustensilele. După te poți concentra pe următoarea activitate, respectiv a manca sandviciul.

FĂ MAI PUȚIN! Asta nu înseamnă ca filozofia ZEN te îndeamnă să fii leneș, dar făcând mai puține activități cu siguranță le faci mai bine și le și termini.

IA PAUZE ÎNTRE ACTIVITĂȚI! Acest principiu este înrudit cu cel anterior și ajută la relaxarea corpului, dar și a spiritului.

DEZVOLTĂ „RITUALURI”! Călugării ZEN au diverse ritualuri chiar și pentru cele mai simple activități gen a mânca, a face curat, a medita. Noi nu trebuie să facem exact ca ei, dar ne putem inventa propriile ritualuri. Acestea au rolul lor de a ne însenina ziua. Începând cu ritualuri de la felul în care îți începi ziua, până la felul în care gândești.

FĂ-ȚI TIMP PENTRU „ANUMITE” ACTIVITĂȚI! Sunt activități de rutină pe care le faci în fiecare zi: mănânci, muncești, faci baie. Este importantă și rutina asta.

FĂ-ȚI TIMP PENTRU A STA ÎN POZIȚIA ZAZEN! În viața unui călugăr ZEN, așezarea în poziția ZAZEN (seiza – poziție șezând în genunchi, pe o bancă sau un zafu) este cea mai importantă activitate a zilei. Noi nu suntem călugări ZEN, dar acest timp dedicat doar „statului” este o practică care te ajută foarte mult și te învață cum să fii cu adevărat prezent.

ZÂMBEȘTE ȘI AJUTĂ-I PE CEILALȚI! În ceea ce-i privește pe călugării ZEN, aceștia își petrec o mare parte din zi ajutându-i pe ceilalți călugări din mănăstire sau oamenii aflați în afara mănăstirii. În ceea ce ne privește pe noi, zâmbind și fiind buni cu ceilalți, ne putem îmbunătăți considerabil viața.

GÂNDIȚI-VĂ LA CEEA CE AVEȚI CU ADEVĂRAT NEVOIE! Un călugăr budist nu are nevoie de 10 perechi de pantofi,10 perechi de balerini și așa mai departe. Nu are nevoie de un frigider plin cu carne, de zeci de haine. Nu zic că trebuie să gândiți asemeni lui, dar poate fi un model de inspirație pentru noi toți, pentru a ne reaminti care este diferența dintre nevoie și dorință și care ne sunt până la urmă dorințele reale… și care prea mult create! Deci, dacă ceva nu e absolut necesar, atunci probabil poți trăi și fără acel ceva!

TRĂIEȘTE SIMPLU! Fă loc în viața ta pentru esențial! Acum esențialul poate însemna ceva diferit de la persoană la persoană! Spre exemplu, pentru mine familia, prietenii, mâncatul sănătos, cititul sunt elemente esențiale. Pentru alții – să petreacă tot timpul cu prietenii, să călătorească sau zeci de alte exemple pot fi esențiale. Diferă! Dar ce este important este să-ți faci o listă de priorități (mentală) și să fii conștient de importanța realizării ei, zi de zi. În felul acesta faci loc pentru ce este cu adevărat important și elimini (ne)necesarul!

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *