Ultima oră

Priorităţile transportatorilor de energie: gazele naturale din Marea Neagră şi export de energie electrică către vecini

„Nouă ne revine responsabilitatea de a fi siguri că resursele din Marea Neagră îşi vor găsi drumul spre pieţele externe. La sfârşitul zilei vom fi probabil exportatori neţi de gaz şi ar fi un dezastru pentru România să nu găsească loc în pieţele de export“, a declarat Petru Văduva, adăugând că investiţia necesară pentru conectarea reţelei la Marea Neagră se ridică la 860 milioane de euro. În plus, dacă resursele din Marea Neagră sunt mai multe decât este prevăzut, compania are în vedere un al doilea coridor de transport, care va costa alţi 600 mil. euro.

Defalcat, investiţia de 860 mil. euro menţionată de Văduva constă în datorii contractuale de 300 mil. euro agreate cu Uniunea Europeană, pentru conectare bidirecţională cu Ungaria şi Bulgaria, iar celelalte 500 milioane de euro depind, ca investiţie, de resursele disponibile în Marea Neagră. „Când confirmăm resursele, vom avea contracte pentru investiţiile acestea“, a mai spus oficialul.

Pe de altă parte, „România are cel mai neperformant sistem de transport de gaze din Europa. Suntem singurii care funcţionăm la 12-14 bari. Sistemul a fost construit pentru distribuţie din import. Acest gaz venea şi mergea în toate colţurile ţării prin 13.000 kilometri de conductă, unde peste 70% are acum peste 40 de ani“, a mai spus directorul Transgaz, adăugând că alte investiţii vor viza modernizarea reţelei.

Pe partea de electricitate, investiţiile vizează conexiunea cu ţările vecine, potrivit directorului de la Transelectrica.

„Cele mai importante conexiuni de realizat în perioada următoare sunt proiecte pe mai mulţi ani. În prezent, creştem capacitatea de interconexiune pe graniţele de vest, Serbia şi Ungaria, şi mai avem în derulare creşterea capacităţii cu Bulgaria. Avem în vedere Republica Moldova şi o conexiune directă, prin cablu submarin, cu Turcia“, a spus Ştefan Bucătaru, directorul transportatorului naţional de electricitate. Cifrele de investit în aceste proiecte nu au fost menţionate, însă are nevoie, în plus, de posibilitatea de a stoca energie. O altă direcţie de investiţie ar fi „o reţea inteligentă (care) presupune utilizare pe scară largă a tehnologiilor digitale de stocare a informaţiilor şi comunicare, dar presupune şi crearea unor elemente de infrastructură pentru rezolvarea unor probleme specifice“, a mai spus Bucătaru.

Aceste investiţii, în reţele digitale, împreună cu investiţia în contoare inteligente şi reţele inteligente de monitorizare a consumului, constituie următoarea prioritate a companiilor care vor să îşi reducă eficient costurile, potrivit lui Liviu Drăgan, CEO al Totalsoft, care a participat la panel alături de Bucătaru şi Văduva.

„În ultima perioadă noi am avut şansa să lucrăm pentru companii din energie şi din agricultură, care pentru perioada actuală fac investiţii. E foarte plăcut să lucrezi în IT când o companie investeşte. Investiţiile aici există comparativ cu restul economiei. Din acest motiv, cel mai mare client pentru noi e OMV Austria, desigur e şi Rompetrol, şi Târgu Mureş şi Lukoil, Tinmar, Repower“, a declarat Drăgan, adăugând că „o investiţie în smart meters trebuie făcută de proprietarii contoarelor. E un consum inutil de resurse să trimiţi un om în fiecare scară de bloc pentru a citi contoarele. Redistribuirea oamenilor respectivi pe alte sectoare ar duce la creştere economică“.
 
Sursa: zf.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *