Timpul.md

Actualitate 7 Decembrie 2019 | 10:10

Procuratura Anticorupție îl pune în șah pe Igor Dodon (presa)

Pentru președintele Igor Dodon, surprizele se pare că abia încep. Dosarul vizând finanțarea PSRM din Rusia a fost reactivat.

Procuratura Anticorupție a comunicat despre anularea ordonanței de refuz în pornirea urmăririi penale (din 8 iulie 2019) cu privire la finanțarea din exterior a PSRM, într-un răspuns la o sesizare a fostului ministru de Interne, Andrei Năstase. Potrivit Procuraturii Anticorupție, ordonanța respectivă a fost anulată încă la 26 noiembrie 2019. În luna octombrie, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, declara la o întâlnire cu jurnaliștii de investigație că are pe masă „12 volume cu materiale” în privința finanțării PSRM și că le analizează. Atunci, Morari preciza că Igor Dodon nu are statut de bănuit sau de învinuit în vreo cauză penală.

Dodon atacă... tot mai agitat

Liderul PPDA, Andrei Năstase, susține că „Dodon știa, acum câteva zile, de existența unui document prin care a fost reluată urmărirea penală pe faptul finanțării ilegale a PSRM”. Așa s-ar explica, în opinia lui Năstase, atacurile din ultimele zile ale lui Dodon împotriva sa și împotriva fostului guvern condus de Maia Sandu și graba cu care președintele și PSRM înlocuiesc, cu persoane loiale, conducătorii unor instituții de stat. Dodon îl acuzase pe Năstase, la o emisiune TV, că ar fi încercat, în perioada când era ministru de Interne, să preia mai multe scheme de contrabandă gestionate anterior de oligarhul Plahotniuc.

Procuratura Generală a confirmat anularea ordonanței de neîncepere a urmării penale în privința finanțării din exterior a PSRM în baza unei plângeri depuse de Andrei Năstase.

La 8 iunie 2019, atunci când coaliția ACUM-PSRM învestea guvernul Maiei Sandu și alegea organele de conducere ale Parlamentului (deși PDM încă nu cedase puterea, iar premierul expirat, Pavel Filip, semna decretul de dizolvare a Parlamentului ales legal la 20 februarie), democrații au făcut publice mai multe filmulețe de la întâlnirile lui Igor Dodon cu fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc. În unul din acele filmulețe, Igor Dodon a numit suma de 700-800 mii de dolari pe care i-ar fi primit lunar de la ruși pentru întreținerea PSRM.

Încă o dovadă

În septembrie 2016, RISE-Moldova a publicat o investigație din care reieșea că PSRM a folosit bani din off-shore (din Bahamas) pentru campania electorală prezidențială din 2016, în urma căreia Igor Dodon a devenit șef de stat. În octombrie 2019, subiectul a fost readus în atenția opiniei publice după ce deputații Iurie Reniță, Lilian Carp și Octavian Țîcu au transmis un demers Procuraturii Anticorupție în care cereau „examinarea materialelor acumulate pe faptul pretinselor acțiuni ilegale de spălare de bani cu implicarea unor persoane fizice și juridice afiliate PSRM”.

Întrebat săptămâna trecută (în prezența lui Igor Dodon), în ziua învestirii în funcție, dacă finanțarea din exterior a PSRM va fi investigată de Procuratură, noul procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a răspuns că „toate dosarele vor fi examinate în modul stabilit de lege - neapărat vom reveni la aceste dosare”. „Chiar vă rog să fie examinate, dacă este necesar, încă o dată”, a intervenit atunci Igor Dodon. Anterior, în cadrul unei emisiuni TV, Dodon a spus că a aplicat o stratagemă, ca la șah, atunci când i-a vorbit lui Plahotniuc despre sutele de milioane de dolari provenite din Rusia, dar nu a putut explica în ce consta pretinsa stratagemă. A spus doar: „Jucați șah!”.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul ACUM Mihai Popșoi, susține că autenticitatea imaginilor video făcute publice de PDM a fost confirmată și i-a cerut procurorului general să vină în Parlament și să ceară acordul prealabil pentru arestarea președintelui Dodon.

Dodon a preferat șantajul PDM decât alianța cu ACUM

La 12 noiembrie 2019, pe fundalul luptei pentru depolitizarea funcției de procuror general, PSRM+PDM au demis guvernul Maiei Sandu, care își asumase răspunderea pentru desemnarea noului procuror, iar peste două zile, fără a forma oficial o alianță, PSRM+PDM au votat un nou guvern.

Întrebat luni, 2 decembrie, dacă ar susține acum o moțiune de cenzură împotriva guvernului votat (controlat de Igor Dodon) având în vedere probele video prezentate de PDM în iunie 2019, despre finanțarea ilegală din Rusia a PSRM, deputatul PDM Vladimir Cebotari a spus că poziția PDM în acest sens nu s-a schimbat și așteaptă ca organele de anchetă „să facă mai multă claritate în acest dosar”. „Dacă se va constata că s-a produs o ilegalitate – aceasta să fie sancționată”. Totuși, Cebotari a spus că, chiar dacă actualul guvern deja acumulează „bile negre”, PDM nu-și dorește acum, în plină iarnă, alegeri anticipate, deoarece rămâne nesoluționată problema aprovizionării cu gaze a Republicii Moldova de la 1 ianuarie 2020.

La rândul său, Igor Dodon a declarat că o combinație politică ACUM-PDM contra PSRM și a Guvernului condus de Ion Chicu ar însemna alegeri parlamentare anticipate.

Precedent

În 2020, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. Legislația moldovenească interzice și sancționează, inclusiv prin scoaterea în afara legii, a partidelor finanțate din afara țării. În noiembrie 2014, prin decizia instanței, a fost scos din cursa electorală Partidul „Patria” (în rândurile căruia se regăsea Renato Usatîi) pentru că ar fi fost finanțat cu 8,1 milioane de lei moldovenești din afara țării.

https://www.dw.com 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus