Timpul.md

Ultima oră 25 Februarie 2016 | 17:53

Procuratura va funcționa în baza unei legi noi

Parlamentul a aprobat joi noua Lege cu privire la procuratură, un document important în contextul reformei justiției și care este cerut de partenerii externi ai Republicii Moldova, atât de Uniunea Europeană cât și de Consiliul Europei.

Documentul prevede un șir de modificări importante în activitatea și funcționarea Procuraturii, inclusiv procedura de alegere a Procurorului General, care ar urma să fie numit de șeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor și nu de parlament, cum este în prezent.

O muncă de aproape trei ani a ajuns la finalitate, a declarat după adoptarea legii, președintele parlamentului Andrian Candu. El a menționat în cadrul unei intervenții pentru presă că este o reformă multașteptată de societate și de partenerii de dezvoltare.

„În sfârșit avem un foarte bun început al reformelor întregului sistem judiciar, în special al procuraturii”, a declarat Andrian Candu.

El a precizat că Parlamentul își asumă să continue și să finalizeze reforma procuraturii și justiției în termenii agreați, ca după 1 august să fie votată și legea conexă.

Și expertul Vladislav Gribincea, cel care a condus grupul de experți pentru elaborarea legislației și-a exprimat satisfacția că documentul a fost votat de legislativ, precizând că formula în care a fost votată reprezintă, în cea mai mare parte, poziția grupului de lucru pe care l-a condus. Totodată, el a menționat că până la 1 august trebuie votată și legislația conexă. „În viitor vom veni cu încă 2 pachete de legi, ca de la 1 august legea să intre în vigoare. Dacă va intra în vigoare, majoritatea criticilor pentru disfuncțiile din procuratură nu vor mai putea puse pe seama parlamentului sau guvernului și ar trebui explicate de procurori”, a menționat expertul.

Gribincea a mai declarat că reforma implică și modificarea Constituției în ceea ce prevede procedura de alegere a Procurorului General și și-a exprimat speranța că și acest exercițiu va reuși, astfel ca viitorul procuror să fie ales în baza noilor criterii.

Legea a fost votată cu o majoritate largă în parlament de 65 de voturi, inclusiv de deputații PLDM, care inițial au adus mai multor critici proiectului, dar în final l-au votat, după ce liderul fracțiunii Tudor Deliu a declarat că s-au convins că documentul este unul corespunzător.

Amintim că la elaborarea acestei legi au participat experți internaționali, inclusiv din partea UE, iar adoptarea documentului era așteptată de partenerii occidentali.
 
Sursa: Infotag.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus