Social

Profesorul Constantin Babiuc la 70 de ani

Constantin Babiuc s-a nascut la 15 mai 1939 in satul Beresti, judetul Ungheni, intr-o familie de tarani. Anii copilariei si tineretii i-a petrecut in sanul familiei, in satul natal, impreuna cu ceilalti opt frati si surori. In pofida vietii grele si a foametei suportate, toata familia a ramas in viata, gratie grijii si straduintei parintilor dragi.
A absolvit cu mentiune Scoala medie din Ungheni in anul 1955, apoi Institutul de Stat de Medicina din Chisinau (1961), acest succes datorandu-se, de asemenea, parintilor si fratelui mai mare, Nicolae, care l-au indrumat si l-au sustinut moral si material pe parcursul tuturor anilor de studii. Dupa absolvirea Institutului activeaza in calitate de medic de sector (de familie) la Spitalul de circumscriptie Petresti, raionul Ungheni, bucurandu-se de autoritate si respect printre bolnavi si consateni. Ulterior, fiind indrumat sa-si prelungeasca studiile de catre bine-cunoscutul rector, profesorul Nicolae Testemitanu, si-a elaborat teza de doctorat sub conducerea a doi eminenti savanti – profesorul Mihail Poliuhov si academicianul Vasile Anestiadi, medici de cea mai inalta calitate, oameni de o deosebita cultura si inteligenta. Apoi, urmeaza munca asidua, zi de zi, ca medic si pedagog, asistent si conferentiar la Catedra de medicina interna condusa de profesorul M. Poliuhov, de la care a invatat cultura medicala, etica si deontologia profesionala.
 

In anul 1987 este ales, prin concurs, seful Catedrei de medicina interna nr. 1, pe care o organizeaza si a carei activitate este apreciata de studenti, remarcata si de reprezentantii altor tari (Franta, Canada, Tunisia) care au vizitat Universitatea de Medicina „N. Testemitanu”.Profesorul Constantin Babiuc este un medic de inalta calificare, fiind apreciat de Comisia de atestare a medicilor de pe langa Ministerul Sanatatii cu categoria superioara ca internist. A facut numeroase stagii in domeniul medicinii interne, alergologiei, bolilor profesionale, expertizei vitalitatii si alte specialitati la Moscova, Kiev, Sankt Petersburg, Bucuresti si Iasi.Este membru permanent al Consiliului stiintific al Facultatii de Medicina Generala, multi ani a fost membru al Consiliului stiintific si al Senatului Universitatii de Medicina, al Consiliului metodic al Universitatii, al Consiliului metodic al Facultatii de Medicina Generala, membru permanent al Consiliului stiintifico-metodic pentru expertizarea tezelor de doctor si doctor habilitat in medicina. Din anul 1993 este secretar stiintific al Consiliului stiintific specializat pentru sustinerea tezelor de doctor si doctor habilitat in medicina, fiind apreciat de Consiliul National de Acreditare si Atestare al Republicii Moldova ca unul dintre cei mai buni secretari stiintifici.
 

Pe parcursul anilor de activitate, dl Constantin Babiuc a contribuit la pregatirea absolventilor Universitatii de Medicina, multi ajungand astazi medici de inalta calificare, medici-sefi sau profesori. Unii dintre ei activeaza peste hotarele Republicii Moldova.Constantin Babiuc este un bun cap de familie, care si-a educat copiii in spiritul dragostei fata de parinti si de cei apropiati. Exemplul parintelui l-a urmat fiica Olga, care a absolvit cu mentiune liceul si Universitatea de Medicina, a sustinut teza de doctorat si actualmente este conferentiar la Catedra de biochimie si biochimie clinica a Universitatii de Medicina.
Pe parcursul anilor, profesorul Babiuc a desfasurat o ampla activitate didactica si stiintifica, a publicat peste 200 de lucrari stiintifice, a scris cinci monografii, a tradus din limba rusa in limba romana manualul de Medicina Interna sub redactia lui F.I. Komarov (2000). A elaborat primul manual national de Medicina Interna, in doua volume, pentru studenti (editia 2007 si 2008). Sub indrumarea Domniei Sale si-au sustinut tezele sase doctoranzi, toti avand in prezent titlul de conferentiar si activand in cadrul USMF „N. Testemitanu”, iar doi dintre ei fiind concomitent si medici-sefi adjuncti la Spitalul Clinic Republican si la Institutul Stiintific de Neurologie si Neurochirurgie.
 

Colectivul profesoral-didactic si studentii, precum si toti cei care il cunosc pe dl Constantin Babiuc isi exprima recunostinta si admiratia pentru tot ce a faurit pe parcursul anilor de activitate, pentru dragostea sa fata de familie si pacienti. Cu prilejul jubileului de 70 de ani, ii adresam cele mai sincere urari de bine, ii dorim sanatate, satisfactie sufleteasca, multi ani si succese in toate.
Sa ne traiti, dle Profesor!

Ion Ababii,
rectorul USMF „Nicolae Testemitanu”,
profesor universitar,
academician al ASM

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *