Timpul.md

Actualitate 6 August 2018 | 10:00

Prognoza METEO pentru următoarele zile. Uităm de ploi

Începutul ultimei luni de vară este caracterizat de temperaturi în jur de 30 de grade Celsius şi cer variabil, în special fără precipitaţii. 

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), sfârşitul acestei săptămâni va fi determinat de valori termice caniculare, cu maxime pe întreg teritoriul ţării de 31-33 grade Celsius, ziua. Noaptea, vom avea temperaturi de 15-21 grade Celsius, cel mai răcoare fiind, tradițional, în nordul ţării.

La începutul săptămânii următoare, indicatoarele termometrelor vor coborî cu un grad-două şi, pe alocuri, sunt posibile ploi de scurtă durată, cu descărcări electrice. Începând de miercuri, ploi nu se prevăd, iar în medie pe ţară se aşteaptă temperaturi în jur de 30 de grade Celsius.

Numele popular al lunii august este Gustar, apropiat în mod automat de verbul a gusta, venind de la faptul că acum se coc cele mai multe fructe şi legume care se gustă, se mănâncă. Prin acest nume se face referire şi la apropierea toamnei.

Conform specialiştilor SHS, în luna august temperatura medie lunară a aerului variază pe teritoriul Republicii Moldova de la +19ºC, la nord, până la +21ºC, la sud. Cea mai rece lună august pentru toată perioada de măsurători instrumentale a fost în anul 1976, când temperatura medie lunară a aerului s-a încadrat între +15,3ºC (Briceni) şi +17,8ºC (Tiraspol, Comrat). Cea mai caldă lună august a fost în anii 1946, 1992 şi 2015, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între +22,9ºC (Briceni) şi +25,7ºC (Comrat).

Sursa: Moldpres 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus