Timpul.md

Ultima oră 16 Noiembrie 2015 | 18:08

Program de guvernare al guvernului Cioloș: alegeri comasate şi două tururi de scrutin la locale

Programul de guvernare al Cabinetului Cioloş prevede modificarea de urgenţă a legislaţiei electorale, în aşa fel încât alegerile să fie comasate, iar primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin.

Printre priorităţile noului Executiv, potrivit programului de guvernare citat de Mediafax figurează modificarea urgentă a legislaţiei electorale.

Premierul desemnat vrea să existe două tururi de scrutin la alegerile pentru primării şi preşedinţi de consilii judeţene.

Programul de guvernare mai prevede eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenţi, posibilitatea asocierii unor independenţi pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secţii de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezenţa semnificativă a cetăţenilor români, obiectivul fiind acela ca nici un proces electoral din România să nu mai fie vreodată pus sub semnul întrebării din cauza modului de organizare.

Documentul prevede şi un proiect de comasare a alegerilor, prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale, în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării. Acest proiect ar presupune însă revizuirea Constituţiei, care prevede clar că mandatul Parlamentului şi al aleşilor locali este de patru ani, în timp ce mandatul şefului statului este de cinci ani.

Programul de guvernare îşi propune şi digitalizarea listelor electorale în regim de urgenţă şi informatizarea procesului electoral, pentru a evita fraudele.

Pe de altă parte, Guvernul Cioloş va renegocia cu Comisia Europeană termenii Obiectivului Bugetar pe Termen Mediu, care vizează ţintele de deficit.

O nouă lege a sănătăţii, elaborarea unui program naţional de investiţii, evaluarea sistemului de urgenţă şi asigurarea unor echipaje pentru mediul rural şi pentru situaţii de criză, dar şi încurajarea asigurărilor medicale private se numără printre priorităţile Cabinetului Cioloş.

Profesionalizarea administraţiei publice, prin recrutare şi evaluare pe bază de competenţe, crearea unei şcoli superioare de administraţie publică şi susţinerea evoluţiei în carieră publică, în baza unor programe de dezvoltare profesională sunt alte măsuri prevăzute în programul de guvernare.

Guvernul nu poate şi nu îşi va asuma să se angajeze pe toate fronturile de reformă în societatea românească, însă "îşi asumă un set de măsuri concrete, limitate ca număr, dar cu impact şi relevanţă sistemică", se mai arată în programul de guvernare transmis luni Parlamentului. Documentul are 13 pagini şi este împărţit în trei capitole mari: viziune, priorităţi, plan de măsuri.

Sursa: Rfi.ro 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus