Timpul.md

Actualitate 25 Iunie 2017 | 09:30

Programul Zilei Naționale a Portului Popular marcată astăzi la Chișinău

În Republica Moldova este sărbătorită astăzi cea de-a două ediție a Zilei Naționale a Portului Popular. Aceasta este marcată în ultima zi de duminică a lunii iunie, informează Ministerul Culturii. 

Scopul sărbătorii este valorificarea costumului autentic popular românesc și ale etniilor din țară, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, precum și promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional.
Ediția din acest an conține trei componente prioritare: costumul de patrimoniu, costumul oaspete, costumul modern inspirat de cel tradițional. Ia – elementul de bază al costumului popular, va fi prezentată pe larg, astfel Festivalul Iei devenind parte componentă a Zilei Portului Popular.

În premieră la eveniment participă oaspeți din Estonia – Centrul de creație populară din Tallinn, care vor completa expoziția cu costume estoniene de nuntă. De asemenea, vor fi parte al evenimentului și colecționarii privați din România: Sebastian Paic - cu o colecție de costume din zona Transilvaniei, și Laura Diaconu, care va prezenta o colecție de costume tradiționale din sudul Moldovei.

Evenimentul va fi completat de programul artistic prezentat de colective profesioniste și formații artistice de amatori din diferite raioane ale țării.
Cea de-a doua ediție a Zilei Naționale a Portului Popular va avea loc pe 25 iunie, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, str. M. Kogălniceanu, 82, începând cu ora 11:00, cu intrare liberă.

Programul Zilei Naționale a Portului Popular la Chișinău:
11.00 - Inaugurarea Zilei Naționale a Portului Popular. Evoluează Orchestra „Fluieraș”. Defileul participanților la eveniment;
11.40 - Cuvânt de salut: Monica Babuc, ministrul Culturii; Karen R. Hilliard, director USAID Moldova; Aivi Lintnermann, director al Centrului de Cultură Populară din Estonia;
12.00 - Parada Portului Popular;
12.30-13.30 - Vizitarea expozițiilor participanților la eveniment;
13.30-14.30 - Evoluarea colectivelor artistice: „Rodoliubie”, „Cadânja”, „Vălenașii” din s. Văleni, r-nul Cahul, „Șezătoare” din or. Criuleni, Corul popular din Tvardița, „Soacrele” din s. Ciobalaccia, r-nul Cantemir, ansamblul de muzică și dans polonez din or. Glodeni;
14.30 - Evoluarea baletului Black and White;
15.00 - 15.30 - Defilarea colecțiilor designerilor autohtoni;
15.30-16.30 - Recital de muzică susținut de Geta Burlacu și Jazz Orchestra Academiei de Teatru, Muzică și Arte Plastice, sub conducerea lui Petru Haruță.

Ziua Națională a Portului Popular, ediția 2017, este organizată de Ministerul Culturii în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Uniunea Meşterilor Populari și Casa portului popular „Casa Cristea”, și al partenerului strategic Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Suedeză pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida). 

Sursa: radiochisinau.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus