Actualitate

Proiectul “Dacul”: satelitul pe care Armata Română vrea să îl trimită în spaţiu

Sute de milioane de euro cheltuieşte Ministerul Apărării Naţionale pentru achiziţia de blindate, tancuri, şenilate şi maşini de luptă noi. Acum, lucrează la un proiect scos recent de sub clasificarea: secret de stat! Nume de cod: "Dacul".

Este vorba despre un satelit care va fi produs în 20 de ţări. România este una dintre ele. Va avea 70 de metri înălţime şi 90 de metri înălţime şi va fi asamblat în Elveţia. Lansarea pe orbită se va face din America de Sud, dintr-o bază situată în Guiana Franceză.

După ce va deveni operaţional, Ministerului Apărării Naţionale va putea avea acces la date de la ceilalţi sateliţi meteo şi comerciali. În acest fel, prin linii securizate, vor comunica toate trupele armatei române: maritime, aeriene şi terestre. În caz de calamitate, dezastru natural sau chiar conflict armat, când liniile terestre sunt afectate, principalele instituţii – Ministerul de Interne, cel de Externe şi Ministerul Sănătăţii, vor putea folosi telefonia prin satelit.

Proiectul a început în urmă cu zece ani.

MARIUS IOAN PISO, preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române: Un airbus mare A 380 costă la preţ de catalog cam în jur de 400 de milioane euro. Un satelit costă tot cam atât.

Până acum, militarii închiriau linii securizate de comunicaţie prin satelit.

GABRIEL LEŞ, ministrul Apărării Naţionale: În acest moment se plătesc câteva milioane de euro pe an pentru astfel de servicii satelitare de care ministerul are nevoie. Beneficile pe care le-am putea avea ca furnizor de servici satelitare si bineinteles pentru zona militara ar fi ceva extraordinar.

Mai mult, astfel de servicii închiriate sunt împărţite. Între instituţii care nu au neapărat legături între ele.

MARIUS IOAN PISO, preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române: Satelitul este utilizat în acelaşi timp de televiziunea dumneavoastră, care transmite o finală de campionat de fotbal, care la un moment dat se prelungeşte. în acea clipă, providerul taie comunicaţia pentru armată.

Când vom avea propriul aparat orbital, România va putea câştiga milioane de euro pe an din închirierea de frecvenţe.

Satelitul Ministerului Apărării Naţionale nu e primul satelit cu care România are de-a face. În 2012, pe orbită a ajuns Goliath, un nano-satelit de mărimea unei agende, care a costat 300.000 de euro şi a supravieţuit doar câteva zile.

Satelitul de 400 de milioane de euro, ar urma să fie lansat, cel mai devreme, în 2025.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *