Ultima oră

Promo-Lex: Doi primari au intrat în funcţiune înainte de validarea alegerilor. Vezi aici alte încălcări

Asociația Promo-LEX au lansat astăzi cel de-al treilea raport de monitorizare a campaniei electorale pentru alegerile locale generale din 2011, raport care cuprinde perioada 5 iunie – 16 iunie 2010.

Potrivit acestuia, pe 15 iunie, mai mulți funcționari din cadrul Consiliului raional Dondușeni au folosit automobilul de serviciu pentru a desfășura agitaţie electorală în favoarea candidatului PCRM la funcția de primar al s. Arionești, Vladimir Rusu. În mod similar, preşedintele r-nului Ștefan Vodă, Valeriu Beril a pus la dispoziție transport de serviciu pentru campaniile candidaților PL la funcții de primar din localitățile Ştefăneşti, Răscăieţi, și Popeasca.

Observatorii Promo-LEX au fost sesizaţi în privința a două cazuri de pierdere a documentelor electorale. Astfel, la circumscripţia electorală Edineţ a fost constatată pierderea sacului cu materiale electorale într-o secţie de votare din s. Brătuşeni. Poliția cercetează cazul. Un caz similar a fost înregistrat la Judecătoria Drochia, unde a fost constatată lipsa unui document electoral al BESV din s. Maramonovca. Copia scanată însă a acestui document a fost găsită în computerul judecătorului, iar originalul lipsea. 

Concurenţii electorali au continuat organizarea diferitor evenimente concertistice. Astfel, PCRM a organizat cel puţin două concerte în mun. Chişinău şi or. Ştefan Vodă, PDM cel puţin 7 concerte electorale în satele Bărboieni şi Bălăureşti, r-nul Nisporeni, or. Călăraşi, satele Grinăuţi, Zăicani și Sofia, r-nul Drochia, r-nul Râşcani, s. Cioburciu, r-nul Ştefan Vodă, PLDM cel puţin 2 concerte electorale în s. Grătieşti, mun. Chişinău și s. Vărzăreşti, r-nul Nisporeni. O discotecă cu caracter electoral a organizat candidatul independent Grigore Repeşciuc în or. Căuşeni. Până la momentul publicării prezentului raport, nici un concurent electoral raportase cheltuieli pentru concerte/discoteci electorale.

Observatorii Promo-LEX, au constatat cel puţin 4 noi cazuri de utilizare a resurselor administrative de către candidaţi, după cum urmează:

PLDM (2 cazuri)
S. Dubăsarii Vechi, r-nul Criuleni, 6 iunie. Aureliu Borş a utilizat biroul aflat în incinta centrului de sănătate din localitate pentru efectuarea agitaţiei electorale în cadrul volantei. O întrunire similară cu participarea staff-ului electoral a fost organizată pe 9 iunie.

Or. Leova, 8 iunie. Vlad Cernăuţan, şeful centrului medicilor de familie, fiind în relaţii de rudenie şi coleg de partid cu Gheorghe Focşa, candidat la funcția de primar, a organizat o întâlnire cu alegătorii timp de o oră. Pe perioada întâlnirii a fost suspendată activitatea medicilor.

PCRM (2 cazuri)
S. Coşniţa, r-nul Dubăsari. Leşan Alexandru, candidat la funcţia de primar, foloseşte automobilul primăriei cu numărul de înmatriculare DBAD894.

S. Arioneşti, r-nul Donduşeni. Angajaţii consiliului raional Victor Mititiuc (vice preşedintele consiliului raional), Iurie Şaragov (şeful direcţiei agricole raionale), Marin Rotaru (specialist principal direcţiei raionale finanţe), Alexandra Bibiaşfili (specialist raional întreprinderi mici şi mijlocii), Oleg Covali (şef al secţiei construcţii), folosindu-se de automobilul de serviciu au desfășurat agitaţie electorală în favoarea candidatului PCRM la funcția de primar.

Observatorii Promo-LEX au raportat cel puţin 11 cazuri noi de oferire a cadourilor către alegători.
PCRM (cel puţin 1 caz)
1. mun. Chişinău, or. Durleşti. Igor Dodon, a vizitat cinci familii de sinistraţi ce au suferit de pe urma inundaţiilor din 13 iunie şi le-a oferit în dar obiecte de primă necesitate.

PDM (cel puţin 5 cazuri)
1. mun. Chişinău, s. Grătieşti, 15 iunie. La ora 20.30 în faţa blocului de locuit din str. Prieteniei, nr.6, a avut loc întâlnirea alegătorilor cu Andrei Florica, candidatul la funcţia de primar. Au fost prezenţi peste 60 de alegători din blocurile casei respective. Candidatul a declarat că nu vine în calitate de candidat, ci ca simplu cetăţean care doreşte ca împreună cu locatarii să schimbe aspectul scărilor din blocurile de locuit.
Florica a oferit câte 1,500 lei pentru fiecare scară. În total au fost oferite circa 10 plicuri pentru reprezentanţii fiecărei scări.

2-3. r-nul Drochia, localităţile Palanca şi Şuri. Au fost repartizate 100 şi respectiv 200 pachete alimentare familiilor social vulnerabile;

4. r-nul Hâncești, s. Stolniceni. Nadejda Oancea, candidatul la funcția de primar, a repartizat pachete alimentare persoanelor din familii social-vulnerabile. Cu privire la acest caz, a fost sesizată poliţia care i-a făcut observaţie verbală;

5. r-nul Telenești, s. Zgărdeşti. Tudor Claicneht, candidatul la funcția de primar, continuă să ofere alegătorilor vin pentru a-i convinge să-l voteze.

PL (cel puţin 2 cazuri)
1. r-nul Drochia, s. Sofia. Valeriu Tătaru, candidatul la funcţia de primar, a împărţit alegătorilor cărţi de rugăciuni.

2. În reţelele sociale au fost plasate anunţuri din partea simpatizanţilor PL precum că oferă transport gratuit alegătorilor/studenţilor care studiază în special în România pentru a se deplasa la Chişinău şi a exercita dreptul la vot la 19 iunie.

PLDM (cel puţin 1 caz)
1. r-nul Criuleni, s. Dubăsarii Vechi. În curtea bisericii a fost organizată o masă festivă la care s-au servit şi băuturi alcoolice.

Candidaţi independenţi (cel puţin 2 cazuri)
1. Victor Niculiţă (sat. Abaclia, r-nul Basarabeasca). Candidatul a organizat în localitate competiţii sportive, în cadrul cărora a oferit premii şi a organizat o masă festivă în curtea casei de petreceri din localitate.

2. Grigore Repeşciuc (or. Căuşeni). După o întâlnire cu alegătorii, candidatul a servit alegătorii cu îngheţată şi vin.

Vezi aici raportul Promo-Lex.

Timpul.md (N.G.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *