Actualitate

Promo-LEX: În regiunea transnistreană nu există nici un instrument pentru apărarea drepturilor omului

Potrivit sursei citate, orice persoană care devine victimă în regiunea din stînga Nistrului, practic nu ar avea nici o şansă de a obţine dreptate fără sprijinul rudelor, care ar trebui să depună eforturi substanţiale, sau să găsească acces la unele instituţii neguvernamentale. „Astfel, în urma acestor cazuri, oamenii sînt nevoiţi să părăsească această regiune fără mijloacele financiare deţinute sau alte proprietăţi. Din păcate, nu avem acces în partea stîngă a Nistrului, deoarece autorităţile de acolo nu ne permit să analizăm situaţia, mai mult decît atît, aceste organizaţii sînt persecutate”, a spus Manole.

Avocatul Promo-LEX, Nicoleta Hriplivii, a menţionat că sistemul judiciar din stînga Nistrului nu garantează un proces echitabil sau metode care ar ajuta victimele supuse abuzurilor să-şi obţină dreptatea. „La 4 noiembrie a avut loc Sesiunea de evaluare a fiecărui stat membru al ONU, referitor la nivelul de implementare a actelor adoptate. R. Moldova şi-a prezentat raportul, ulterior celelalte ţări au venit cu recomandări concrete pentru îmbunătăţirea, în special, a situaţiei din regiunea transnistreană, unde oamenii nu au parte de o justiţie echitabilă şi sînt nevoiţi să apeleze la organizaţiile nonguvernamentale sau la instituţiile internaţionale”, a specificat Hriplivii.

În total, există în jur de 70 de dosare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care le reprezintă avocaţii Promo-LEX. În peste 40 de cazuri sînt aşteptate deciziile, iar alte patru au fost cîştigate – cazurile Mozer, Casian, Pisari şi Canatan. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *