Social

Propunerea Ministerului Educaţiei ar putea duce la abandonul studiilor

Astfel, studenţii bugetari care nu vor fi destul de harnici pe parcursul anului vor pierde dreptul de a studia pe banii statului. Locul lor va fi ocupat de tinerii înmatriculaţi în bază de contract care dau dovadă de cunoştinţe mult mai bune. Propunerea Ministerului Educaţiei a stârnit discuţii în societate. Unii o susţin şi cred că trebuie implementată cât mai curând, în timp ce alţii spun că aceste modificări ar putea stimula un val de cumpărare a notelor.

Ministerul Educaţiei a propus instituţiilor de învăţământ superior de stat să anunţe concurs pentru locurile cu finanţare bugetară după fiecare sesiune de vară. Acest lucru ar urma să se întâmple începând cu sesiunea de examinare din vara anului 2012, iar decizia vizează şi persoanele înmatriculate în sesiunea 2011. Loretta Handrabura, viceministră a Educaţiei, susţine că modificările vor motiva studenţii să obţină performanţe academice. „Implementarea proiectului va contribui la realizarea unui management eficient al calităţii în învăţământul superior din republică, în conformitate cu normele internaţionale”.

Nicolae Chicuş, rectorul Universităţi Pedagogice de Stat „Ion Creangă”



Decizia ministerului ar putea motiva o bună parte dintre studenţi ca să înveţe mai bine. La ora actuală există o asemenea problemă: avem studenţi care, deşi ocupă locuri bugetare, nu pot lucra cu cartea. Lor li se asigură studii gratuite. În schimb, alţi studenţi, foarte buni, sunt nevoiţi să achite taxele. Cred că, dacă îi vom pune pe toţi studenţii în condiţii egale, ei vor avea o altă atitudine faţă de procesul de studii în sine, vor deveni mai responsabili.

Partea proastă este că nu putem introduce aceste modificări decât în 2012, după admitere, pentru că legea nu are acţiune retroactivă. În plus, aici mai există ceva: conform legislaţiei în vigoare, bugetarii, la sfârşitul studiilor, sunt amplasaţi în câmpul muncii. Dacă în fiecare an lista bugetarilor se va modifica, cine va fi trimis la muncă? Nu ştiu dacă proiectul poate fi realizat în vara acestui an. Deocamdată, nu avem o unanimitate de opinii în cadrul instituţiilor de învăţământ.

Gheorghe Popa, rectorul Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi



Este foarte bun acest proiect. Cheamă studenţii să pună mâna pe carte. Va fi o concurenţă sănătoasă, pentru că această oportunitate – de a nu mai achita taxa de studii – apare atunci când înveţi bine. În plus, este benefic şi pentru universităţi, pentru că, în cazul în care unii studenţi bugetari pleacă, instituţiile sunt finanţate numai în baza numărului de elevi rămaşi. De aceea, cred că aceste modificări sunt de bun augur.

Olga Cerneţchi, prorector pentru asigurarea calităţii şi integrării în învăţământ, USMF

În fond, este o propunere bună pentru că va primi bursă cel care merită. Trebuie doar gândită modalitatea de implementare a acestor modificări. Totuşi, pe mine altceva mă deranjează: studentul, când vine, ştie din start că la noi sunt multe locuri bugetare, dar, dacă el învaţă numai pe 7 şi 6, la anul următor va trebui să treacă la învăţământul contractual. În cazul în care nu are de unde să plătească acest contract – iar la noi contractul e scump -, va abandona studiile…

Dumitru Condrea, masterand, preşedintele Alianţei Studenţilor de la USM



Dacă tot vrem să fim europeni, cred că ar trebui să le urmăm exemplul, iar în Europa bursa şi căminul sunt obţinute în baza reuşitei. Spre exemplu, în ţările europene, studenţii anilor doi şi trei primesc căminele în funcţie de media academică. Iar în momentul în care studentul pleacă în vacanţă, el ştie deja dacă are cămin sau nu şi, respectiv, toamna nu mai apar acele cozi interminabile sau probleme legate de corupere. Studenţii Universităţii de Stat susţin ideea lansată de minister. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *