Timpul.md

Actualitate 9 Ianuarie 2018 | 10:56

Protest cu păpuși la Biserica Patriarhiei Moscovei în Ucraina

Activiștii organizației naționaliste S14 au organizat la Biserica Kiev-Pechersk din capitala Ucrianei o actiune de protest sub sloganul „FSB afara din Biserica!“ scrie paginaderusia.ro

Activiștii susțin că în Biserica Ortodoxă a Ucrainei cu Patriarhia la Moscova se ascund separatiști și ofițeri FSB, care îi obliga pe preoti sa refuze serviciile divine pentru militarii ucarineni și pentru cei botezați în bisericile ortodoxe care nu țin de Patrarhia Moscovei.

Presa rusă a calificat evenimentul drept „escaladarea conflictului“ dintre clericii din Patriarhia Moscovei și cei ai Patriarhiei Kievului.

Activiștii au organizat un flash mob #prinesikuklu care facea apel la cetateni sa aduca jucării pe care sa le depuna la zidurile bisericii Patriarhiei Moscovei.

Actiunea a fost declansata după ce reprezentanții bisericii ruse au refuza să tina sujba de inmormantare pentru un copil de doi ani, botezat la Biserica Patriarhiei din Kiev. Copilul a murit la data de 31 decembrie, fiind victima unui sinucigas care s-a aruncat de pe acopersiul unui bloc în Zaporojie. Acesta a cazut peste baiețelul în varsta de doi ani și l-a ucis astfel.

Mitropolitul de Zaporojie și Melitopol a declarat ca preotul care a refuzat să-l inmormanteze pe copilul decedat a acționat în conformitate cu canoanele bisericești.

Reprezentanții Patriarhiei Moscovei ii considera „schismatici“ pe ortodocșii care țin de Patriarhia Kievului, motiv pentru care nu recunosc si nu efectueaza serviciile divine pentru acestia.

În Zaporojie, lângă biserica Sf Petru și Fevronia a Patriarhiei Moscovei, doi bărbați mascați l-au bătut pe un protestatar care a depus în semn de protest o papusa la zidul bisericii.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus